2009. július 25., szombat

PRINCESS IRON FAN

Ho Meng Hua, 1966 Hong Kong

Még szerencse, hogy nem tettem fogadalmat hatalmas Buddhának, hogy kizárólag (apám szerint: azok a hülye) horror filmekről teszek említést itt a blogon, sőt talán nem is árt kicsit tágítani a kereteket, a múlt havi jelzés szintű bejegyzés a THE BATTLE WIZARD-ról is ezt a célt szolgálta. Na jó, akkor itt egy szó szerinti mesefilm, egy old-fashioned Shaw produkció, egy négy részes sorozat (…) második része, melyet Ho Meng Hua rendezett. Továbbá PRINCESS IRON FAN címmel alkották meg az első kínai animációs játékfilmet (1941), története régi mesén alapul, Majomkirály (az 1966-os moziban a fiatal Yueh Hua második filmszerepe) és a többiek…irány a nyugat.


Ho Meng Hua több ízben szerepelt nálunk, hiszen a SB sokat foglalkoztatott direktoraként számos remek darabbal örvendeztet meg minket, exploitation rajongókat. Ez a film is profin kivitelezett, szépen fotografált, ötletes ,de hangsúlyoznám, hogy csak hardcore-fanok próbálkozzanak vele, mert egy 1966-os shaw mesétől fantazi-szinten ne valami gyűrűk urát várjon senki. Inkább bájos dalbetéteket (a szövegek nagyon komolyak), kultúrált kis csetepatékat, vicces figurákat, gyönyörű képeket, nagy odafigyeléssel kidolgozott pompázatos részleteket. A DVD képminősége, a színek - tökély!











:-) ezek a kis majmok!

2009. július 21., kedd

VIJ

Georgij Kropachiov, Konstantin Jershov, 1967 Szovjetúnió


Nos, itt az igazi „orosz lélek itala”!

Ősi, és irodalmi egyben - vérbeli horrorfilm a kommunista Szovjetúnióból? Bármennyire is hihetetlen, de igaz, a VÍJ a filmtörténelem egyik legszebb és legeredetibb darabja, egy klasszikus Gogoli kisregényt feldolgozó mese. A VÍJ több filmadaptációt is megért, nem is csoda, nagyon hangulatos kis történettel bír! Na persze borzongató, mint az a bajuszos paraszti muszka élet!:-) Érdekes, de valóban vetekszik a tapinthatóságában/hangulatában hasonló spanyol, olasz, mexikói és kiemelten a hong-kongi versenytársakkal, sőt, egy jó részén túl is tesz minőségében, formájában. Mi tagadás, a Delíria hívta fel figyelmem erre az alkotásra:

http://deliriahungaria.blogspot.com/2008/09/vij-1967_18.html

megerősítve bennem az orosz filmek szeretetét, bár a klasszikus háborús, szociodráma és rajzfilmbeli témákon túl, nem is gondoltam, hogy ilyen kincsek is rejtőzködnek egy eldugott sufniban, mint ez a VÍJ…

Egyedülálló vizuális értékei miatt is, egy maratoni képriport erejéig emlékezzünk meg erről a darabról.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyikolaj_Vasziljevics_Gogol

http://www.imdb.com/title/tt0062453/






































2009. július 19., vasárnap

ECSTASY OF THE ANGELS

Koji Wakamatsu, 1972 Japán


A GO GO SECOND TIME VIRGIN mellett ezt a filmet tartják Koji Wakamatsu egyik legjobb filmjének, bár állítólag századik rendezésénél tart, a sok tortúra közül biztosan vannak érdekesebb darabok is, mint ez az ECSTASY (aka: Angyali Orgazmus).


Ezt az ágyat figyeljétek


Anarchista/terrorista fiatalokból álló szervezet (Four Season Association) tagjai egy amerikai katonai bázisról céljaik eléréséhez fegyvereket lopnak, ez a cél az állam megdöntése, a társadalom új alapokra helyezése. „Út a semmibe”, ahogy a terrorizmusról szóló régi magyar könyv a címe is mondja. És tényleg a mozi ugyanolyan desperát, mint az utóbb bejegyzett GO GO SECOND.


A szex és az erőszak természetesen gerincét képezi az alkotásnak, de teszi ezt olyan absztrakt módon, hogy ez már nekem túl sok, többek között a megszállott fiatal tagok monológjai (softcore együttlét közben) is felettébb idegesítők tudnak lenni. A következő „idézettel” summáznám véleményemet:


"Tellingly egyik vezetője, októberben, most már a vak, a másik tag a süket, a harmadik pedig egy nő, amelynek kizárólagos feladata, úgy tűnik, szexuális, és a negyedik egy lelkes még niave hallgató típus, aki represses a szexualitás minden alkalommal. Az egyik jelenet van, különösen küzd a politikai sejt bontás és saját érzését és a saját kételyeket. Ez identitástudatát válság játsszák ki, míg a szexualitás olcsó.”