2011. május 29., vasárnap

BEST OF SB HORRORS TOP 10

ˇˇˇˇ


Végre megszereztem a Shaw Brothers klasszikus GHOST EYES (1974) filmjét dévédén, annyira feldobott újra borzongani a Kuei Chih Hung rendezte kuriózumon, hogy elkezdtem filózni, vajon szubjektív ízlésem szerint melyek a legzamatosabb horror-csemegék a Shaw filmgyár hetvenes- és nyolcvanas évek eleji történetében? A GHOST EYES „revizitálása” után el is határoztam magam egy kicsit összefogottabb „SZELLEM SZEMEK” bejegyzés fabrikálására a blogon, tudván, hogy régebben egy gazdag "képriport" formájában már előhoztam a témát, de az óta sem került elő magyar nyelvű írás az interneten e kiválóság vonatkozásában. Az egykori, általam öntött vizuál-zuhatag idején, az eredeti hongkongi VCD adta az alapokat, melyet 2 db „english hardsubs with perfect picture quality” korong jelent, nem kell mondanom, hogy ezt a kiadványt semmi (?) pénzért sem adnám el, haha!


A következő horrorfilmek listája saját személyes házimozi élményeimen alapul, ezért gyerekes módon „STEPPENWOLF’S BEST OF SB HORRORS TOP 10” névre kereszteltem, egyfajta fontossági sorrendet mutatva, első a csúcs, a többi a fokozatosan kisebb csúcsok. Nem akartam húszas, vagy nagyobb listázást, hisz nem is lenne nagyon miből válogatni. Bár jelzem, nem felejtettem el a kimaradt FANGS OF THE COBRA (1977), THE OILY MANIAC (1976), és a CORPSE MANIA (1981) darabokat. Továbbá az ősi kísérteteket: ENCHANTING SHADOW (1959), THE ENCHANTING GHOST (1970), THE BRIDE FROM HELL (1972), THE GHOST LOVERS (1974), THE SIAMESE TWINS (1984). Ha valaki szintén kedveli a területet, és kedvet érez hozzászólni, kérem, ne habozzon, várom a szíves (ellen-) véleményeteket, és jelezni, ha valami LÉNYEGES kimaradt!


STEPPENWOLF’S BEST OF SB HORRORS TOP 10:


1.        THE KILLER SNAKES, 1974 Kuei Chih Hung

^^^

2.        THE BOXERS OMEN, 1983 Kuei Chih Hung


^^^

3.        SEEDING OF A GHOST, 1983 Chuan Yang


^^^

4.        BEWITCHED, 1981 Kuei Chih hung

^^^

5.        HELL HAS NO BOUNDARY, 1982 Yang Chuan


^^^

6.        GHOST EYES, 1974 Kuei Chih Hung


^^^

7.        HEX, 1980 Kuei Chih Hung

^^^

8.        BLACK MAGIC, 1975 Ho Meng Hua

^^^

9.        HAUNTED TALES, 1980 Chu Yuan, Mou Tun Fei


^^^

10.     HUMAN LANTERNS, 1982 Sun Chung


^^^


2011. május 24., kedd

STRAY CAT ROCK: MACHINE ANIMAL

Yasuharu Hasebe, 1970 Japán


ˇˇˇˇ
Két japán fickó próbál egy fiatal amerikai vietnámi háborús szökevényt Yokohamából hajón Svédországba csempészni. Az akcióhoz szükséges pénzt a birtokukban lévő 500 darab LSD kapszula (gondolom eredeti Made In USA) értékesítésével tervezték előteremteni. Már a városba érkezésükkor megkörnyékezi őket a „Sárkányok” elnevezésű motoros banda, főnökük Sagura – mostani szemmel nevetséges – oldalkocsiban cipelteti magát, kezében pedig szinte mindig egy ostoba sétapálca. Az alvilág köreiben, a nagyvárosi éjszaka szuperdiszkóiban bepezsdül a ramazuri a nagyobb mennyiségű drog körül. Megjegyzem, a korabeli lokálok szinte semmiben sem különböznek a mai háusz-partik helyszíneitől, sőt, még a monoton trenszes minimál groove is ugyanaz, csak dídzséileg (D.J. Master Of Celebration) nem minden szinti-bázisú korongról szól, hanem vannak akusztikus hangszerek is. A cuccosokról nem is beszélve, kik napszemüvegben vibrálnak másodsorban a sroboszkóp, és főként az amfetamin-származékok hatása alatt. (Lényegi változás az idő múlásával nem tapasztalható, pedig az óta 40 év telt el)


A pozitívabb színben feltűntetett rivális csajbanda, főnökük Maya a kalapos-karizmatikus Meiko Kaji, kit az első és eredeti FEMALE PRISONER SCORPION #701 nőibörtönös széria néma, de annál elszántabb szerepei kapcsán ismertem meg. Maya nemhogy néma és rezzenéstelen, hanem még egy érzelgősdalt is elénekel, hiszen a hetvenes évek eleji vadóc-csaj témájú japán „pink” filmekben a dalbetét alapfeltétel. (A több dalbetét pedig elvárás!) Yasuharu Hasebe rendező a későbbi „rape-kvintett” révén került szóba a blogon, ezúttal lássuk tipikus „rózsaszín" Stray Cat Rock sorozatot, melyből hármat is készített:

2006. decemberében kiadott Nikkatsu DVD-boksz szett tartalma:
(megj.: japán nyelven, érthető felirat nélkül látott napvilágot, de már /a BEAT'71 kivételével/ készült hozzá nemhivatalos angol "fansub", és úgy tudom egy fejezetet kiadtak amerikában dévédén.)

- Stray Cat Rock: Delinquent Girl Boss ( Nora-neko rokku: Onna banchô ) (1970)
- Stray Cat Rock: Wild Jumbo ( Nora-neko rokku: Wairudo janbo ) (1970)
- Stray Cat Rock: Sex Hunter ( Nora-neko rokku: Sekkusu hanta ) (1970)
- Stray Cat Rock: Machine Animal ( Nora-neko rokku: Mashin animaru ) (1970)
- Beat ‘71 ( Stray Cat Rock: Wild Measures '71 ) ( Nora-neko rokku: Bôsô shudan '71 ) (1971)
+ Bonus Disc.


Summa summárum, pozitív az összképem a STRAY CAT ROCK: MACHINE ANIMAL kapcsán, bár gondolom nem kell mondanom, hogy korántsem a remek, de elviselhető színvonalú sztori hozza fel ezt az alkotást a korrekt és az elvárható szintre. Inkább a sok, és megfelelő szellemben fogant, különböző stílusú igényes zene, a jellegzetes képi világ, az erősen színes pop-art enteriőrök, zoomok, és rikító citromsárgák. Hangulatos, a korabeli japán filmek kedvelőinek mindenképpen ajánlott darab. 














 ˇˇˇˇ

2011. május 19., csütörtök

SHAW BROTHERS KORONGOK

ˇˇˇˇ
A Golden Harvest mozik után Shaw Brothers lemezek („diszkek”). Összevissza beszkennelt DVD/VCD korongjaim laza csokrában talán felismeritek egy régi kedvenc filmetek, kedves olvasók. Értelmes szó híján, csak a tisztelt figyelmet szeretném újra felhívni SHAW „Testvér” igényes és ízléses produkcióira. Yakuza informácó-kosarát, vagy saját gyűjtésű poszter kollekciómat is tudnám ajánlani, de leginkább azt, hogy egy fárasztó nap után tegyük be a lejátszóba a magyar kiadású „A REPÜLŐ GUILOTTINE” DVD-t, és felejtsük el a modern világ gondját, baját. ;-)


 ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ

^^^^

Továbbá - a rend kedvéért - találomra néhány magyar vonatkozású kiadvány:


ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


 ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ
És az egyik legnagyobb favoritom a stúdiótól,
egy magyar nyelvű írás, és egy short klip formájában:

THE KISS OF DEATH (1973) rendezte: Ho Meng Hua