2012. április 26., csütörtök

THE LEGEND OF MOTHER GODDESS

Hou Cheng, 1975 Tajvan

"GOODess"

~~~


A régi tajvani filmek kapcsán szóba kellene végre hozni az úgynevezett „magic fu” stílust, ami mondhatni vallásos és mitikus beütésű ázsiai fantasy, keverve még hozzá: kaiju, kung fu, folklór és színtiszta keleti misztika. Hogy mindebből mi sült ki egy olyan őrült műhelyben, ami a világ egyik legviccesebb cinema-trash kézikovácsa? Egy gyermekeknek is ajánlható (!) tanulságos mese, egy mennybe ment – és istennővé vált – eredetileg emberi származású, gyönyörű hölgyről. Kvalitását tekintve a mozi enyhén hullámzó minőséget mutat, a rituális jelenetek vizuális megjelenítése, a szertartások zenéje időnként mondo-filmet lepipálóan hiteles, a történelmi kor díszletei, kiegészítői és jelmezei csodásak. Azonban a tengeri sárkányok és a koboldok szokás szerint Süsü, és a gyenesi iskolai farsangi bál díjnyertesei között landolnak, bár ezen mi már nem lepődünk meg, haha!


A rendelkezésre álló transzfer – a képek magukért beszélnek – nem éppen „top”, bár bevallom, a hiper-ritkaság faktorra is gyúrtam, amikor az ANYAISTENNŐ LEGENDÁJÁT előbányásztam. Van még 2-3 ilyen őrület a birtokomban, de azok már túl gyatra képminősége nem garantálja, hogy a végignézésre másfél órát szánjon egy relatív normális ember:) Ezen kópia további érdekessége számomra, hogy a mandarin beszélt nyelv mellett 3 különböző „beégetett” feliratot tudhat magáénak: felül narancssárga színű kantoni, alatta (éppen olvasható) angol, majd erre takarásnak (a kínait szerencsére) fehér színű koreai. Biztos vagyok benne, hogy a modern hongkongi fantasy-gyár mágusai, és személy szerint Tsui Hark is ezeken a filmeken edződhettek fiatal korukban, aki kedveli ezt a régies, szentimentális és tulajdonképpen meseszerű stílust, annak tudnám ajánlani a kuriózum értékű darabot. 


~~~

FBI: az elkövető megjelent dévédén!
'"'

2012. április 22., vasárnap

EL VAMPIRO Y EL SEXO

René Cardona, 1969 Mexico


~~~


A híres pozitív és igazságtevő mexikói szuperember, a legendás ezüstmaszkos űber-díjbirkózó (luchador), SANTO kalandjai vonatkozásában, 1958-1982 évek között kb. 50 (!) mozi született, Santo filmek képekben elnevezésű, 10 db posztot megért sorozatom a blogon - okafogyottság révén - két éve megszakadt. Ha valaki ezek után sem tudná, kiről van szó, magyar nyelven Delirián olvasható egy lényegi értekezés a témában. Az „..ázsián túl” rovatot azonban most bővítenem kell egy újabb SANTO-bejegyzéssel, melynek nyomós oka az, hogy a SANTO EN EL TESORO DE DRÁCULA (1968) című „horrorisztikus”, eredetileg fekete-fehér epizód előkerült színes-szexes, úgymond szoftcore változatban! Azt persze legendákból tudtuk, hogy ez a – nem első és utolsó - vámpíros témájú SANTO film elkészült, és valahol létezik erotikus-kolorsztár formában is, de eltűnt, és mint mindössze egyetlen ilyen zsánerű (=csak felnőtteknek szóló, pajzán) SANTO film, ez idáig nem kapott semmiféle publicitást. Mexikóban az ortodox Santo hívők tiltakozása miatt nem mutathatták be, a hetvenes évek elején, rövid ideig nyugat-európában volt csak a mozik műsorán. Ám úgy látszik, mindennek eljön az ideje (2012), és most már egy remek, angol feliratos EL VAMPIRO Y EL SEXO „nudie cutie” VHS transzfer kapható a sarki újságárusnál, hurrá! Megjegyzem a film zseniális, olyan zabolátlan mexikó-trash, ami egybe ötvöz mindenféle amerikai old-school exploitation irányzatot, alfától-ómegáig…

~~~


~~~

Nudie Cuties, Vampire Attack vol 1.:



Nudie Cuties, Vampire Attack vol 2.:



Some girls :) 



~~~ 


~~~
 

2012. április 19., csütörtök

KILLER IN THE DARK

Tung Man Chan, Pecnai Naolod, 1973 Hong Kong / Thaiföld


 ~~~


A hetvenes évek első felében készült, temperamentumosan vérbő krimik, a giallók* hatása egészen Ázsiáig visszhangzott, mi sem egyértelműbb bizonyítéka ennek a KILLER IN THE DARK, a talján mintára formált „sorozatgyilkosos”, horrorba is merészen átevező akció-thriller. Ez azért is érdekes, mert az egyéni zsánerjegyekkel (zene, kép, stb.) rendelkező műfaj kifejezetten európai, talán csak a spanyolok tudták relatív ízletesen megfőzni a mesterien megírt, konkréten olasz recepteket. Túl sok echte hongkongi giallóval nem volt dolgom, mivel nem is nagyon léteznek, talán a Shaw Brothers CORPSE MANIA (1981, Kuei Chih Hung*) mozija az egyetlen, amit említhetek, de az sem annyira stílustiszta – a nyilvánvaló Shaw-forma teszi egyedivé. Deliriánál olvasható egy érdekes megjegyzés a THE PSYCHOPATH* (1978, Ho Meng Hua) kapcsán, ami ugyancsak egy elkallódott Shaw giallo lenne. A „GYILKOS A SÖTÉTBEN” egy német – állítólag vágatlan tartalmú szalag - a szemérmes (=cickók nélküli) kínai kazihoz képest - formájában került hozzám, és gyanítom, hogy ezt is pipálhatjuk, mint ultra-ritkaság, persze DVD, vagy ilyesmi nem várható a közeljövőben…


Hogy őszinte legyek, engem is meglepett, milyen színvonalas kis mozi a KILLER IN THE DARK, szinte érthetetlen, hogy nem jelent meg még dévédén, illetve főként miért nincs róla semmi híradás a világhálón. A sztori egy fekete bőrkesztyűs, borotvás assassino „ismert” bűntetteinek mesteri bemutatása, kiváló kamera, és helyenként lélegzetelállító dramaturgia kereteiben. A zseniálisan tálalt, Mario Bava, vagy Dario Argento ízlésében fogant, kimunkáltan izgalmas üldözések, valamint intenzív csúcspontok mellett, az ázsiai kungfu, és a trash szelleme azért kimutatja foga fehérjét, vagyis kellemesen keveredik a direkt pozícionált európai koncepcióval. Nyilván ettől a szadikrimi-akció-karatétól nem várható el egy Sergio Martino által jegyzett szuperprodukció, maga a hasonlítgatás sem éppen legitim. Ez a régi hongkongi-thai, erősen giallo-beütésű szösszenet főként egy olyan lelkületű filmrajongónak lehet igazán érdekes, aki értékeli például a VIRGINS OF THE 7 SEAS* (1974) jellegű munkákat, melyben ötvöződik az egész világ internacionális-irracionális bolondériája, persze csak ha értitek, mire gondolok!

*Köszönet Deliriának, a magyar nyelven olvasható írásokért!

~~~


~~~

Komoly ez a német bori, úgy tűnik köze nincs a filmhez...