2008. július 24., csütörtök

BEWITCHED

R.: Kuei Chih Hung, 1981 Hong Kong

Elméletileg HK-i és Tajvani boszorkánysággal kapcsolatos információgyűjtés eredményeit használták fel ennél a filmnél. A bevezetőben ezt írják, és valóban: tengernyi negatív bűbáj van néven nevezve és megrajzolva a BEWITCHED /GU/ c. moziban, amely stílusilag nem kérdéses hova is sorolható, elég, ha a direktor munkásságát kicsit átlapozzuk, vagy a címet lefordítjuk magyarra egy szótár segítségével.

A bíróságon fiatal férfi saját gyermekének megölését gonosz varázslat eredményeként magyarázza, ami ugye elég hihetetlen szöveg a XX. szd-i modern időkben. Az ítészek sem hisznek neki, elítélik, de még utoljára a rendőrnyomozó elbeszélget, az amúgy normálisnak látszó elítélttel. És ekkor megelevenedik a történet, ami azzal kezdődik, hogy hősünk Bankokba utazik kicsit lelazulni.

Évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyek, aranyozott kolostorok, pazarul díszített templomok, merev arcú óriás Buddha szobrok – gyönyörű felvételek a városról, tájakról. Nagyon szép a nemrég megjelent DVD képe, hihetetlen látvány a csodás kelet varázsa.

Hősünk nekilát udvarolni egy thai szépségnek, persze csak kalandra vágyik, amit meg is kap: a hölgy lassított felvételben félmeztelenül szaladgál a strandon, Erwin C. Dietrich svájci eurotrash rendező legművészibb pillanatait idézve. Csók pepi. Búcsúzásnál a lány visszaadja a pénzt is (melyet kapcsolatuk kezdetén csak haverságból adott a nice playboy from HK), valamint nyakláncot amulettel. A srác hazaérve folytatja kiegyensúlyozott családi életét, majd a levélben a thai szeretőtől kapott fényképek kézhezvétele után megváltoznak a dolgok, ami úgy indul, hogy a srác elveszíti férfiúi potenciálját.

Az ajándék medálnak ne nézd a fogát, na de ilyet! Elkezd valami trutyi folyni belőle, és fokozatosan bezombulnak a dolgok. A gyermeke is elég furán viselkedik, azért éjszaka a hűtőből nyers húst zabálni mégiscsak túlzás… A vészterhes jelenségeket követően az ősöreg bölcs asszony elmondja a frankót: a férfin átok áll, a gyermeket pluszba meg ki kell nyírni - egy százas szöget a fejébe verve. Amit meg is tesz az apa, ezért tartóztatják le mindjárt az elején.

A rendőrnyomozó érdeklődését felkelti a vallomásban vázolt szokatlan történet, elhatározza, leutazik a helyszínre kicsit körülnézni. (Van pár átfedés a sztorik között, nem igaz?);-) A feleség pedig felvilágosítja, hogy egyik kuzinja szintén gonosz nyavalya áldozata lett Thaiföldön, de szerencsére ő kigyógyult. Lehet, hogy akkor mégis van igazság abban, amiről a bűncselekmény elkövetője handabandázott?

A vallási rítusok, ceremóniák filmre vitele szokás szerint nagyon komoly színvonalú. A gonosz varázslatok kellőképpen undorítóak, széles a spektrum: hullaolaj, (hogy ezt miből nyerik azt hagyjuk…)-koporsó,-féreg,-citrom,-fejbetörés,-megfojtás,-és halál varázslat. Mindenből van itt bőven, és feltárul az is, miként babonázta meg a fiatalembert a thai lány egy elcsórt hajtincs segítségével.

A döbbenetesen szép templomban tevékenykedő joviális szerzetes, talán tudna segíteni. Így lép be a pozitív figura a történetbe. A HK-ba visszatért rendőrt is utolérik a különböző rontások, felesége is csak épphogy megússza a távolról irányított kivégzést, a „repülő varázslat”, egy szellem-démon gyermekkel küldött nagykés centivel a szíve mellet landol testében.
 

A Deliria blogon nyilatkozott úgy a szerző, többek között eme alkotás vonatkozásában, hogy ez volt az időszak, amikor a horrorfilmeket még nem gyermekeknek készítették. Bezony itt van minden, ami vérbeli adult material, gore & shock. Ezeken túl ne feledjük a szépséget, és emelkedett hangulatot, ami a csúf dolgokon túl jelen van az idők során méltán legendássá érett, abszolút színvonalas filmben, a végén nem kell találgatnunk: a jó erők győzedelmeskednek, mondhatnók ez naggyon pozitív !

~~~

Nincsenek megjegyzések: