2008. augusztus 10., vasárnap

CORPSE MANIA

R.: Kuei Chih Hung, 1981 Hong Kong

A CORPSE MANIA (Si yiu) számomra az egyik legkedveltebb horror/thriller a ’80-as évek eleji Shaw Brothers érából. A filmnek van saját karaktere, bár lehet érezni más alkotótáborok hatását, különösen a ’70-es évekbeli olasz giallokét.

A történet egy gyilkosféleségről szól, bár pontos kilétét csak a film végi, történeti kunkor adja meg. Mindez kiegészítve egy nekrofil felhanggal, ami a műsor első felében domináns, majd a másodikban inkább a slasheres jelleg. Az ölő (Li, vagy mégse?) fazonja nem túl eredeti (kalap, sötét napszemcsi, fehér sál), mégis hatásos és nehezen felejthető. Nyilván a tálalásnak domináns szerepe van őrült fazon figurájának ábrázolásban.

Li miután szabadul a sárgaházból, (felölti említett jelmezét, mely feltétlen tekintélyt és rangot sugároz, 3 lépés távolság..), kiváltja a tébécében szenvedő örömlányt a házból, ahol az ilyen hölgyek tevékenykednek. A Madam Lam (bordélyfőnök) szerepét játszó Tanny Tien Ni csinosnak mondott holdvilágarcát számtalan wuxiában és kellemes horrorokban láthattuk: HEX, BLACK MAGIC, HUMAN LANTERNS.

A súlyos beteg hölgy kiváltását követően el is halálozik, csúnya corpse lesz belőle, a kiváltó titokzatos és naná, hogy perverz alak örömére. Ez a dolgok nekromantikus része, formailag végtelenül profin és hatásosan kivitelezve.

(Most már az arcán is) sállal glasszáló főhősünk ezek után nagykést ragad, majd M. Myerst megszégyenítő módon nyisszantja a torkokat. Az első rendőrt, akit ráküldenek (a police már a nyomában liheg), úgy szúrja le „mint egy blökit”, hogy ezt a Pillangó c. kalandregényből kicsípett kifejezést alkalmazzam.

A történet szépen kikerekedik, van benne konspiráció, emlékezetes miként a cselszövő madam feje hogy hagyja el testét, de a zuhogó esőben filmezett kivégzés, (mert elárulom, elkapják a gonoszt) is felettébb atmoszférikus. Nagyon szépen, mondhatni kultúráltan van fotózva, kiegyensúlyozottan, kicsit Mario Bava módra: a CORPSE MANIA-ban van egy esti macskaköves utcarészlet ami időnként vissza-visszaköszön a film során, a fények izgalmas textúrái a LISA AND THE DEVIL egyes képsorait juttatják eszembe. A goromba jelenetek formába öntése is szintén mesteri:

A remek kép mellett a sinister music, a vészjósló/balsejtelmes zene, vagyis inkább effektek, ami szintén eltalált keretezése ennek a mozinak: összeütődő fémek csengése, zongorahangok, zörejszerű rövidke dallamfoszlányok… hmmm, ez nagyon le van téve… nálam ez hibátlan!

Nincsenek megjegyzések: