2010. június 17., csütörtök

KIDNAP

Cheng Kang, 1974 Hong Kong



„Néhány emberről szól a film, kik életükkel fizettek bűneikért. Célja, hangsúlyozni a történet tanulságát: az ösvény, melyre a szereplők léptek, nem tűr meg friss lábnyomokat.”



A hírhedt „farkasok” nem voltak profi bűnözők, átlagemberek voltak. Ting Hsiao-chiang szerencsejátékos, Niu Ta-kang kamionsofőr, Chao Hai-chuan filmsminkes, a kulcsfigura Lung Wei (Lo Lieh) ex-katona, egykori csempész, jelenleg benzinkutas. Csóró helyzetüknél fogva mindannyiuk osztályrésze a megaláztatás, a nyelés. (Tudjátok, amikor már nem csak egy f#@ van a szádban, hanem a második után a harmadik is be akarja magát tuszkolni. Fhejj, tré.) Wei kitalálja a meggazdagodás módját, ez a KIDNAP (EMBERRABLÁS).



A négy brother álruhát öltve először a tehetős, (ezért) igen beképzelt benzinkút tulajdonost kapja el. Szemeit bekötözve verembe dobják, de megismeri Wei hangját, majd lapáttal kap egy emberest, hát véletlenül nem belehal? Itt lépődik át a második lélektani határ, már minden mindegy lesz, a cél szentesíti az eszközöket. Levágják a hulla egyik fülét, elküldik dúsgazdag apjának, kit egy rövid zsarolási kísérlet után szintén elrabolnak. A sajtó „vad farkasoknak” nevezi őket, ők pedig szándékosan nagy, szervezett bűnözői csoport benyomását keltik.



A váltságdíj átvétele után – sejthetően, a balf#@okra jellemző módon – a játékos koma ostobán virít a pénzzel, el is árulja magát hamar. Az öreg kaszinópénztáros lecsekkolja, „üzleti ajánlata” csaknem jól hoz a konyhára (neki), de mohósága miatt, ha nem is hat láb mélyen, de a föld alatt végzi. Hát ezt a selyemfiú kinézetű gamblert kasznizzák be először, a kitűzött vérdíjért cserébe (!) egyből felnyomja a többieket. Kettő másikat azonnal lefognak, az ügyesen elbújt, jóltáplált Chao (Fan Mei Sheng a Shaw Brothers állandó karakterszínésze) van még szabadlábon, de ő sem sokáig.



A játékidő utolsó fél órája a vesztőhelyig vezető perceket dramaturgizálja, lassú, tragikus színekben, valahol az akasztófa felé tartó díszpintyekkel szimpatizálva. A sajnálatra méltó, hátra maradt családtagok és a „megtévedt” félidióta elkövetők érdekes kontrasztban állnak ellenszenves áldozataikkal. „EZ VAN, a bűnösök meghalnak, ami elmúlt, elmúlt, három ember bitón végezte… Érdekes történet, érdekes leckével, a vádalkus áruló eltűnt.”



A Shaw rendkívül szórakoztató - minden szempontból úttörő - mondhatjuk alapművének fejlődéstörténete a pre-cat III híres darabjával a SENTENCED TO HANG-al (1989) folytatódik, és egyenlőre egészen a PROSTITUTE KILLERS-ig (2000) tart. Érdemes ránézni e bejegyzésekre is, a saját magam kedvéért (Farkas, verstanden?) ideszúrom Deliria-lexikon hozzászólását az utóbb hivatkozott ismertetőm margójáról:


„三狼奇案 - nemtom látsz-e kínai karaktereket, szóval ez a SENTENCED TO HANG eredeti címe akar lenni (magyarra fordítva "A 'három farkas' bűnügy"). A PROSTITUTER KILLERS erre hajaz kínai címében, bár a SENTENCED-ben nem prostituáltakat öltek meg, hanem elrabolták a főnöküket és farkasmaszkokat használtak álcaként. Az volt az egyik legelső cat.III film igaz történet alapján és amúgy egy klasszikus ShawBros krimi, a KIDNAP rimékje. Na innen ez a farkas dolog.”




Továbbá a veterán rendező/színész/író Cheng Kang-tól tudnám ajánlani true műfajban a THE CALL-GIRLS-t (1977) is.


-------


-------


Nincsenek megjegyzések: