2010. augusztus 23., hétfő

THE SEVEN COFFINS

Shan-shi Ting, 1975 Hong Kong


~~~


2010. mozi-tavasz „nagy pillanatai”, nálam az újfelfedezett filmek egyik igazán emlékezetes dobogós helyezettje a BLOOD REINCARNATION (1974) volt, frenetikus intenzitású előadás, minden jóízlésű horroristának és őrült kutatónak tudnám ajánlani. Várakozással helyeztem be a lejáccóba a THE SEVEN COFFINS VCD-t, amely Shan-shi Ting következő rendezése, az 1970-ben tulajdonképpen a Shaw Brothersből kiinduló Golden Harvest cég zászlaja alatt. A Golden (Raymond Chow producer) szándékosan távolodott a Shaw-féle konzervatív (?) iránytól, bár az igazság az, hogy a 2 nagy csapat alkotásai csak formailag mutatnak helyenként kézzel fogható különbséget, lényegileg egy hetvenes évekbeli hongkongi filmben minden megtörténhetett!


A „Hét Koporsó” inkább drámának tűnik, kis kung-fu és horror beütéssel. Nem olyan kifejezetten „horror-wuxia”, mint a HUMAN LANTERNS (1982, szintén a Bruce Lee-filmekkel induló veterán Tony Liu szereplésével), hanem csak szolidan ijesztget, gúnyolja, amellett erényévé teszi a korabeli kísértetes és okkult témájú filmdivatot. Jellemzően igen nívósan fényképezett, kellemes színvilága, ügyes beállításai az aranykort idézik, plusz állítólag a maga történelmi korszakában - időben és térben - pionírként jeleskedett a mezítelen női idomok felvillantásában.


Az első tíz percben egy jómódú férfi, a lokális mágnásmiska (egyben bajuszberci) köreit csodálhatjuk meg a nemzetközi színvonalú és különböző nációjú örömlányok között, egy észak-kínában lévő, eszméletlen pazar luxuskomfortos („keleti kényelem – persze csak ha van lóvéd”) bordélypalotában. Az európai szolgáltatók (cseh prostik kínában kb. a századfordulón!) érdekesek + még extra penicillint is ajánlanak a szerviz mellé…


Részegen hazafelé tántorgó jómódú útját – természetesen - egy kísértet állja el. Igen, mindenféle szellem zavarja az igényes komplexum vendégkörét, üzletmenetét, legalábbis a helyi bulvár ezt a pletykát hozza. Nem messze egy családi tragédiával terhelt lezárt és lakatlan fogadó található, benne a hét koporsóval, hét furcsa halált halt személy holt tetemével. Azt beszélik lidércjárta hely, a városba érkező fiatal túlélő örökösök az egykor virágzó napokat megélt ház bukásának rejtélyét hivatottak kideríteni. A szálak már-már a helyi politika űber-szintjéig vezetnek.


Jó ez a film, a sztori megáll a lábán, a kép ugye ötös, ámbár húsz perccel több, mint kellene, kicsit hosszú, de szép. A korszak és a stílus kedvelőinek feltétlenül kötelező, az én pislákoló szemeimnek ugyan jóval hangulatosabb, mint a témájában idevágó modern csipgenerálta HK Cinema, de ezzel nem mondtam újat.



~~~~~

~~~~~

Nincsenek megjegyzések: