2008. július 8., kedd

CENTIPEDE HORROR

R.: Keith Lee, 1982(?) Hong Kong


A SZÁZLÁBÚ HORROR ritka csemege a magunkfajta csemegézőknek. A film születése 1982-84 körülre tehető, még ha 1988 is van ott a vásznon kiírva. Az ismeretes gong tau témakör S.E. Asia-ból, keverve a gusztustalan állatos horrorok „szépségével”: SQUIRM (USA), THE BITE (ITA), THE KILLER SNAKES (HK), hogy három földi régiót említsek.

Tárgyilagos kezdés: százlábú rovarismertető pár mondatban. Ejha, mire is számíthatunk? A HK-i fiú-lány testvérpár az anyjuk rosszallása ellenére elbúcsúznak, mert a lány Délkelet-Ázsiába megy szabira, de azért a(z annyira nem aggódó) bátyótól (Pak Wai) kap (a biztonság kedvéért) egy mágikus nyaklánc amulettet. Biztos, ami biztos, délkeleten nem lehet tudni miféle sötét erők zavarhatják meg az élők nyugalmát. Hozzátenném, egy elég hiteles baráti forrásból tudom, hogy arrafelé tényleg hisznek ebben a népek… Naprakészen és 2008-ban. Persze itt csak egy horrorfilm ismertetését vállalnám, hozzátéve, nem gondolnám, hogy innen Európából akár csak minimális szinten is meg tudnánk érteni az ottani emberek spirituális kultúráját. //Irományaim természetesen magánvéleményemet tükrözik, nem célom az észosztás, és persze lehet azzal egyet nem érteni.//

A lány a dzsungelben beletottyanik sajnos a százlábúak közé, csúnyán megbetegszik, majd a tesója leutazik hozzá délre (ország nincs megnevezve) a kórházba. Hát nem egy szívderítő látvány a hölgyemény, amikor egy CENTIPEDE előmászik a lábából, a testét borító nyílt sebek egyikéből. (Ismeritek a PHASE IV /NEGYEDIK FÁZIS/-t? Ezt a magyar mozikban is vetítették a korai ’80-as években! (Hangyás egy ügy:-)

A lány meghal, elhamvasztják, nem tudnak rajta segíteni, a halál oka valami mágikus dolog. A bátyó barátnője, egykori kanadai sulitársa is a képben van, és fel is világosítja a hitetlenkedő fiatalembert, hogy persze itt mindenki hisz a fekete mágiában. A borzongató légkört egy néha feltűnő és rendre tovatűnő piros ruhás figura is súlyosbítja, amit a fiú időnként észrevesz. 

Az édesanya kiborul (ő megmondta!), és utal rá, hogy régen a nagypapa valami szégyenteljes dolgot művelt Délkelet-Ázsiában. Hmm. Mire a lány halotti urnája szétrobban, végre kiokosítják főhősünket, hogy a húga haláláért ténylegesen az állatok halálos marásán túl, valami maliciózus varázslat is a felelős.

A sulitárs barátnő a srácot bemutatja szüleinek, az idős apát azonnal elkezdik faggatni, hogy is volt az 50 éve, amikor az a bizonyos falu leégett egy éjszaka alatt, lakosostól-mindenestől? Irány: helyszín a dzsungel, s mint kiderül, itt csíptek rá pont a Kay nevezetű hugicára a gonosz férgek. Érdekes egybeesés, furcsa hangok hallatszanak a baljóslatú helyen… Brrr, itt is bizsereg a kísérteties atmoszféra!

Megjelenik a (természetesen nagyon rossz arcú) fekete mágus, nem is szólva gyógyító fehér mágusról, aki gyermekszellemeknek parancsol (!), és meggyógyít egy elzöldült hasú nőt, aki szintén ilyen százlábú-rontásnak az áldozata. Ezek a rítusok felejthetetlenek, nagyon életszagúak, rendkívül ijesztőek! A páciensből kiűzi a gonoszt, egy méregtelenítő féreghányással megkoronázva. Na hát ez szép.

Kiderül: a leégett faluból egy ember menekült meg, az persze a nagypapa, kinek a (szégyenteljes) viselkedésével kapcsolatban a pletykák igaznak bizonyultak (flashback): a terhes feleség házasságtörésen kapja férjét (papa), majd a fickó (lebukási) mérgében felgyújtja a kócerájt, ezzel az egész falut, és nem részletezem milyen súlyos bűnt követ még el. E gonosztettek hozzák a rossz karmát családtagjaira, tehát ezért nem akarta az anya, hogy arrafelé tévedjenek a családtagok!

Az ötletesen megkoreografált mágikus történések a legkomolyabb Shaw Brothers hagyományokat idézik. A férgek jól bevadulnak, nyüzsögnek „mint állat”, a fehér mágus Gott Sei Dank győz, hurrá megmenekültünk egy időre… Keménykötésű horror, közepes szereplőkkel, helyenként különösen groteszk, ám valódi unikum ez: az ázsiai fantasztikus mozi egy zseniális hangulattal átitatott darabja. Ajánlott :) :) :)

Nincsenek megjegyzések: