2010. június 12., szombat

GHOST IN THE WELL

Kono Toshikazu, 1957 Japán


-------




A „Kísértet a kútban” történetek legmélyebb gyökereit nem sikerült felkutatnom, de ez a film biztosan elég régi ahhoz, hogy szavahihető legyen. A KÖR (1998) ősének is tekinthető, hiszen a címében rejlő alapkoncepció ugyanaz. Ennek megfelelően hátborzongató furulya/sípszó kíséretében fehér ruhás nőalak emelkedik ki egy kútból. Főcím, majd átugrunk a nyüzsgő EDO-kor városi forgatagába. A különleges fejfedőkből és a határozott tartásból következtetve előkelő, magas rangú férfitársaság vonul át a „piros fényű negyeden”. Egy félreállni nem akaró, kötözködő csapattal koccannak össze, miután felfedik identitásukat, vezetőjükkel méltóságos Aoyama Harimával az élen, csúnyán megleckéztetik a nagyszájú banditákat.




A fiatal Harima karsérülését Kiku (az alapul szolgáló eredeti kabukiban: Okiku) nevű szolgálólány kötözi be, négyszemközt a férfi szerelmet vall a megszeppent cselédnek, kit érthetően nyugtalanít kettejük eltérő társadalmi státusza. A férfi szerint szerelemben nem releváns a származás, érzései eltökéltek.



A felettesek már vizsgálódnak az utcai incidens miatt, mint kiderül, komoly következményei lehetnek. Bácsikájának kötelező harakiri néz ki, szigorúak a szokások és kemények a törvények, hamar nincstelen ronin válhat belőle. Kapóra jön, hogy a befolyásos Inaba Takehari lánya szívesen lenne Harima felesége, így Sir Inaba ráhatása megmenthetné a család hírnevét, ezzel egzisztenciáját. (A járandóság is az ázsióból fakadt.) Ezért Harima elfogadja az ajánlatot.




Kiku közben beleéli magát a házasság gondolatába, ledöbben, amikor meghallja a másik verziót. Olyannyira, hogy az újdonsült menyasszony és anyukája látványától elejti az éppen tisztogatott, egyik „Korai-Yaki” tányért. Erről a becses és értékes, családi örökség részét képező ereklyesorozatról kell tudni, hogy egyik legféltve őrzöttebb, nagy gáz ha reped… Kiku fejében visszhangoznak kolléganője szavai: „mi alacsony sarjak nem lehetünk egy Hatamoto-úr felesége.”




Ősi szamuráj-elvekkel szinkronban Harima a kár miatt felbőszül, a lány, kit bánt, hogy a fickó őt kevesebbre tartja státusznál, holmi tányéroknál, egy szándékos törést is bedob, klasszikus hisztérika. Erre kard által szabdalódik, majd rövid megmondás után („egyszer úgyis őt veszi feleségül”) kútba veti magát. Teste nem emelkedik fel, nincs bizonyíték, ellenben kísértete éjjel visszatér, hajmeresztő monoton kolomp-effekt aláfestéssel, Harimával megbeszélik a lényegi dolgokat, majd el…



A mogorva banda beállít az életunt nagyúrhoz, lemészárolják, haláltusájában, utolsó erejével bemászik a kútba szerelme után. Szellemeik ölelkeznek, szép zene, szép film, melodramatikus kaidan az ötvenes évekből. Ajánlott.


-------

-------

Nincsenek megjegyzések: