2009. augusztus 11., kedd

DECAPITATION ISLAND vs. 99 WOMEN

Toshiaki Tahara, 1970 Japán – Jess Franco, 1969 Nyugat-Európa



ONNA-RO HIZU, ISLAND OF HORRORS, SECRET OF WOMEN’S PRISON ISLAND – az eredeti és alternatív címei a LEFEJEZÉS SZIGET című régi japán nőibörtönös filmnek. Nagy várakozással láttam neki a hangzatos elnevezésű alkotás megtekintésének, már akkor gondoltam, hogy „megversenyeztetem” egy korának nagyjából megfelelő európai W.I.P. filmmel, éspedig a 99 WOMEN-nel Jess Franco rendezésében, melyben a zsáner egyezésén túl, a helyszín is nagyon hasonló: egy sziget.


A DECAPITATION ISLAND - a direktor egyetlen rendezői munkája - rendkívül ígéretesen indul, egy nőt üldöznek, elkapnak majd büntetésként csúnyán lefejezik, mert szökni próbált, (sikertelen télak). Fejét kihelyezik a partra, egy emelvényre véres mementó gyanánt. Fúj a szél, zuhog az eső, jó zorkó nyitány.

A szigeten lévő börtön pár viskót jelent, 13 elítélt hölgyemény és 5 férfi őr lakja, (tök reális). Itt természetesen a jól kiagyalt kínzások és egyebek mindennaposak, ez azonban még nem elég az üdvösséghez. Van benne valami sztori-féleség, de a stílus viszonylagos hiánya tényleg rontja a mozi minőségének megítélését. Esélye sem lenne például az igazán míves, pár évvel későbbi, szintúgy japán FEMALE PRISONER SCORPION sorozat bármelyik darabjával versenyre kelni. A pinku-korszak egyik dísze az eredeti SCORPION sorozat (1972-73), sajnos ez a szigetes téma annyira azért nem emlékezetes, bár szerintem egy megtekintést megérdemel. Valljuk be, a nőibörtönös filmek jelentős százaléka még egy megtekintést sem érdemelne meg, annyira elviselhetetlenül szar.


Történetről nemigen érdemes beszélni a Women In Prison filmeknél, mert mindegyiknél ugyanaz. A (vak)szerelmes széplány a barátja hibájából börtönbe kerül, majd jól bevadul, megszökik és bosszút áll, vagy csak simán megmenekül(nek). Meztelenkedésben sincs túl sok hiány, gyakori a cat-fighting, a gonoszok naggyon alávalóak, óh, és szegény áldozatok, hogy tudnak szenvedni! Meg vannak bátor hősnők is.



Visszatérve és összevetve a 99 DONNE (aka.: DER HEISSE TOD, ISLAND OF DESPAIR, PROSTITUTES IN PRISON, SEX IM FRAUENGEFANGNIS, ISLE OF LOST WOMEN, THE HOT DEATH, 99 MUJERES…) sokkal jobb, mint az ázsiai versenytárs, pedig spanyol Jess barátunk hihetetlen gyenge filmekkel is megajándékozott már minket, még pedig szép számmal. Ez egy kifejezetten élvezhető műve, ott a helye a DIABOLICAL DOCTOR Z és a VAMPIROS LESBOS mellet a Jess Franco életmű elképzelt dobogóján, mely oszlopként egy konszolidált trágyadombból emelkedik ki.



A film stilisztikailag „történelmi” (1969), a zene (Bruno Nicolai) és a imázs összhangja tökéletes, ezáltal válik valóban szórakoztatóvá. A soundtrack azonnal rögzül, és Rosalba Neri fénykorában - az euro-babák egyik igazi gyöngyszeme… A DECAPITATION-ban nemigen láttam mondjuk egy Meiko Kaji-t (küllemre), bár lehet, hogy sok embernek ez a kedvenc filmje (?), én minden esetre inkább a 99 WOMEN-re szavaznék.



Nincsenek megjegyzések: