2011. július 23., szombat

RED SPELL SPELLS RED

Titus Ho, 1983 Hong Kong


ˇˇˇˇ


Szentéllyé berendezett barlangban lakozó, barátságtalan törpe varázsló szentségtelen szertartást celebrál. Őrült mozdulatai - és egyéb jelek alapján - biztosak lehetünk az alkalmazott mágia sötét jellegében, a tébolyult ember(?) többek közt egy élő békát is beletrancsíroz fortyogó kotyvalékába. Négyfős pozitív-mágusokból álló csapat kifigyeli a pokoli módon ficánkoló koboldot, üregében megtámadják, rövid villámszórós csetepatét követően legyűrik, holt tetemét egy lepecsételt ládikóba zárják.


Időbeni váltást követően Malacca (Malajzia) 400 éves Szent Pál templomának romjai közt vagyunk egy női idegenvezetővel, ki a kamerának beszél. A hely egyben temetkezési is, misztikus atmoszférájú, tele titkokkal és hiedelmekkel. A jól sikerült riportfilm hazakerül Hong Kongba, a filmen látott okkult helyszín felkelti a producer érdeklődését, például az 1919-es keltezésű, „Vörös Törpe Kísértet” nevű démonhoz köthető, kő bejáratú kripta. Másnap leutazik délkeletre, a gonosz mágus síremlékéhez tovább filmezni.


GRAVEYARD DISTURBANCE (Lamberto Bava módra!), majd vörös füst tör ki a felfeszített ládából, melyben már csak a varázsló csontváza figyel. A sikeres forgatást követően autentikus mondo-film következik, a helyi folklóron belül a mágia témakörét is szem előtt tartva, bár a hely alapvetően „maga a mágia”. A „modern” hongkongi filmeseket kitüntetett figyelemmel fogadják a falusi bennszülöttek, a vendégek elsőként egy rontásűző ceremónián esnek át, ahol egy gonoszt szimbolizáló fekete szőrzetű, ugyancsak élő sertést is leszúrnak.


A „shockumentary” folytatódik, véres állatáldozatok barátságtalan formájában. Emiatt a RED SPELL SPELLS RED (zseniális cím!) nem is népszerű minden gyűjtői körben, hisz kendőzetlen formában mutatja be a vad rítusokat, kakasviadalt, sőt egy ízben eleven tyúk belének kitépése és felzabálása (majd fejleharapás) lett filmre rögzítve. „Tűz Isten Tánc”, taoista pap vs. skorpióvarázslat. A gong tau legsötétebb színben „tündöklő” poklában, a stáb tagjai hullnak sorban, mint a legyek, a halálnemek legváltozatosabb formáiban.


A THE RAPE AFTER-hez és a CENTIPEDE HORROR-hoz hasonlóan a RED SPELL sem létezik jó kép- és feliratminőségű DVD formátumban, mondjuk ki, hogy mindhárom gong-tau ritkaság csak gyatra kvalitású VHS-ripen érhető el. Ez időnként az élvezhetőség rovására megy, különösen a beégetett angol szöveg olvashatatlansága bosszantó, a három közül a RED SPELL esetében sajnos még a kép is időnként egy nagy homály. Mindezek ellenére mindegyik nagy élmény - az obskúrus emberi félelmekre gátlástalanul alapozó - abszolút különleges és mondhatni egzotikus horrorok kutatóinak.











ˇˇˇˇ


Nincsenek megjegyzések: