2010. április 4., vasárnap

THE BLACK MAGIC WITH BUDDHA


Lo Lieh, 1983 Hong Kong


A blogon jócskán említettünk már jelentősebb gong tau töltetű hongkongi matériát, melyek témaválasztásukban valószínűleg az emberiség tudatalatti rettegés-ösztönének a (fekete) mágia iránti félelmére alapoznak és építenek. A kelet-ázsiai mágia megértéséhez vajmi kevés lenne klasszikus orientalisták olvasása, nemrég újra elővettem Germanus Gyula „Kelet varázsa” c. könyvét, feltétlenül ajánlom mindenkinek, aki szeretne a mesés kelettel ismerkedni, barátkozni, „remekművekre sohasem pazarolt a ráfordított idő”. A misztika feltérképezése azonban nehezebb, szinte lehetetlen, nekünk filmrajongóknak talán nem is feladat. Részemről hagynám ezt az okkultistákra, nekem csak a JÓ győzelme a fontos, mint az igazi dzsediknek ;-).






Lo Lieh rendezte, és a fő-mágus szerepében bujkál, az egyik legismertebb figura a HK-i filmgyártás történetének egészét tekintve, számtalan moziban ténykedett, legmaradandóbbak, zömében az egykori Shaw Brothers produkciók, nem meglepő, hogy a direktori kempingszékben is néhányszor kipróbálta magát. A kurta bejegyzés tárgyát képező THE BLACK MAGIC WITH BUDDHA sem vall szégyent, ha szorosan az 1983-ban készült bűntársai tükrében vizsgáljuk, többek között: BRUTAL SORCERY, DEVIL FETUS, POSSESSED, SEEDING OF A GHOST, THE BOXER'S OMEN.









DVD megjelenés ez ügyben még nemzetközi szinten sem igazán született, ennek két oka, ami elképzelhető: nem jött el rá az idő (…), vagy nincs olyan szalag, amit restaurálva fel lehetne használni egy normális korong összeállításához. Remélem az első verzió az igaz, és a pár év múlva a magyar TESCO polcain a THE RAPE AFTER és a REVENGE OF THE CORPSE dévédék mellet ott lesz 990.- hungarian forintért a THE BLACK MAGIC WITH BUDDHA magyar feliratos, penge éles képű, extrákkal tömött kiadványa. Erre azonban – a realitás talaján kétlábbal térdelve - annyi esély van, mint „féllábúnak Tarzan szerepére”, tehát igen sok, addig is kénytelenek vagyunk valami ősi VHS-félhomály előtt hunyorogni… De fel a fejjel, az esély adott!


"Megmarsz, én visszaharapok!"

------

------

------

1 megjegyzés:

Orgon Mágia írta...

Kissé régi a film de a fekete mágia miatt kihagyhatatlan, feltétlenül meg kell néznem.