2010. január 29., péntek

BLOOD RITUAL

Yuen Ching Lee, 1989 Hong Kong



Horrorfilmes szemszögből tekintve ígéretesen kezdődik a figyelemfelkeltő (és figyelem-elterelő) címre hallgató BLOOD RITUAL. Fekete alapon fehér írásjelek és betűk mutatják kontrasztos, baljóslatú csendben a sün(!)pikcsör paramétereit. Majd a ház és a benne fogva tartott nőcike + a gonosz sátáni szekta tagjai, továbbá az áldozati gyilok. Hümm.


E súlyos bűnesetet követően kezdődik egy továbbképző felvilágosítás rendőröknek a gonosz vallásokról, szeksz, rituálék, professzor, diavetítés.

Egyik zsaru váratlanul bekattan az előadás közben (naná, szekta hatása alatt) a prof-ot és 1 munkatársát kinyírja, mire őrjöngése közben őt is végre lelövik. Hajsza indul a titkos társaság után, az ügyben eljáró nyomozó szimpatikus színész, Norman Chu, blogon említettek közül a kiváló GHOST NURSING-ben szerepelt, akkor 1982-es évjáratú frizurával, lásd: bejegyzés. Ezen kívül SEEDING OF A GHOST (1983), avagy "SZELLEM MEGTERMÉKENYÍTÉSE", ugyancsak remek gong tau fröcsögés. Hong Kong Cinemagic szerint 121 filmben szerepelt, ismerős arc innen-onnan.


Ez a film - és zömében a csili*villi nyolcvanas évek - fazonilag nálam a szerkó és a dizájn (szigorúan belvárosi!) riasztó példája, a ’hajbandák’ korszaka. A kicsit túl hosszúra sikerült, egy teljes szám! levetítése egy abszolút fantáziátlan divatzenekartól a „City Beat”-től, női énekessel, pffffhejj. A filmben alkalmazott dalbetétek számomra minimum egy szabálysértési értékre elkövetett állatkínzással érnek fel, a kifinomult muzikális ízlésem miatt alig tudtam élvezni az előadást, olyan faszák a dalok., a k. életbe! Közben meg nézheted Norman Chu zuhanyzó habtestét… ,-(


És lám, a bizakodásra okot adó indítás intenzitása úgy megszűnik, mintha sose’ lett vóna. Ugyan az akcióknál, a profin kivitelezett kungfuzós jeleneteknél, mindenki hozza a standard hongkongi szintet, tehát a felpörgős fele élvezhető (ugyanis a nyomozás során néha szükség van egy kis városi matek/martial artsra is.), de a másik fele sajnos dögunalom. Szól a nyálas szinti-csiling, és mindenki fitnessz. Nem történik semmi. Magyarul vegyes érzésem van a BLOOD RITUAL-al kapcsolatban, ez azt jeleni, hogy ami zsigerből megy (horror, akció), az általában nagyon penge, maga a film egyébként kaki. Válogattam pár képkockát, gyógyír legyen a fájdalomra, amit összességében nekem ez a mozizás okozott. Íme:

















--------


-------

Nincsenek megjegyzések: