2010. május 29., szombat

THE TEAHOUSE

Kuei Chih-Hung, 1974 Hong Kong

-------

Az „urbánus horror mestere” mondják a rendezőről, valójában ’A’ Mester, hiszen a hongkongi filmtörténelem egy igazi fenegyereke ki olyan kiválóságok felügyelete mellett kezdett dolgozni, mint Ho Meng Chua (a PRINCESS IRON FAN közös gyermek) és Chang Cheh, a kardforgatós/hősies/kungfu filmek géniusza. Kuei is, mint felmenői többféle műfajban készített briliáns munkákat. A valóságon alapuló krimik egyik erősségét képezték, gondoljunk a THE DELINQUENT-re (Chan Cheh-el együtt) és a sokat emlegetett THE CRIMINALS széria legjobb epizódaira.

(Kuei itt a blogon már vagy 14x, természetesen főként zseniális horrorfilmjeivel.)




Wang Cheng (Chen Kuan-Tai) jól menő teaházat (valójában éttermet) üzemeltet kínai bevándorlóként HK egyik gettójának közepén. Alkalmazottjáért Chu-ért, a helyeske pincérnőért beállít két kis suttyó gengszter, hogy viszik, mert tartozik a főnöküknek. (Valójában prostitúcióra akarják kényszeríteni.) Nagy nehezen, önbíráskodva leszerelik őket, illetve fiatal korukat figyelembe véve a bíróság sem szab rájuk tényleges büntetést, annak ellenére, hogy a visszavágón a lányt elüti egy autó, a hibájukból meghal. Drámai epizód, amikor Chu kisöccse a felmentő bírósági döntés után lesből támadva lekaszabolja nővére 2 gyilkosát, így osztva igazságot a hatóság helyett.




Boss Cheng, más néven Uncle, mint vállalkozó érthető módon nehezményezi a triádok beköhögéseit, a folyamatos zaklatást, hiszen az sem kötélidegzetének, és az alapjáraton jól prosperáló üzletmenetnek sem kedvez. Beindulnak a fahusángos, 8 napon túl gyógyuló csetepaték zsarolók és a nagy számú lojális személyzet között, szakács, pincér miskárolót ragad.. A törvény impotenciája már az elején szépen ki van domborítva, a többszörös visszaeső Blackie-t sem csukják le kisebb rablásaiért, aki szintén a családias jellegű teaház alkalmazottja volt, a törvénytisztelő boss csak a sokadik bebukása után meneszti. A jószívű boss továbbá egy csinos, de szomorú sorsú özvegyasszonyt is befogad, 2 kisgyermekével együtt.




Előre lehet sejteni, hogy a kettős nyomás alatt lévő boss milyen döntést hoz a lehetetlen helyzetben. A nyomozók vádaskodása, a vendégeket és az egész egységet molesztáló és lassan tönkretevő bűnözők, (kik lassított felvételben verik szét a berendezést,) között őrlődő Uncle nem tudja kibogozni a Gordiuszi csomót, rendkívüli karizmája nem elegendő egy ilyen súlyos társadalmi probléma ellenében.





(E kiváló filmet a BIG BROTHER CHENG című követte 1975-ben, amihez még nem volt szerencsém, de úgy tűnik, hogy a Teaház folytatása, ugyancsak Chen Kuan-Tai főhősködésével, Herr Meister Kuei rendezésében.)


-------


Nincsenek megjegyzések: