2008. május 30., péntek

MEN BEHIND THE SUN

R.: T.F.Mous (Tun Fei Mou), 1987 Hong Kong

T.F.Mous rendező, kutató, filmes, stb. nem elsősorban a horror iránt rajongók igényeit szándékozta szolgaian kiszolgálni. Műve inkább historikus tabló, megrázó erejű dokumentum a II. Világháború ázsiai eseményeinek drámai szegmense, konkréten: japán mandzsúriai hódításának, ezen belül a 731-es tábor, és az ott történtek históriája.

A filmtörténeti „bomba” megért 3 folytatást, melyből a negyediket rendezte ismét Mous Úr, a nankingi mészárlásnak állítva figyelmeztető emléket, BLACK SUN címen, (MEN BEHIND THE SUN 4). A köztes hong-kong-i gyártású epizódokra a mester nem volt túl kíváncsi, így nem is látta azokat, mint ahogy horror, (és egyéb) filmeket sem néz, saját bevallása szerint.

Ezzel nincs is különösebb gond, az alkotók nem esti mesének szánták művüket, függetlenül attól, hogy a történelem a horrornál is rémisztőbb dolgokat produkál.

Mindenesetre nem kétséges, hogy az egyik legbrutálisabb film a MEN BEHIND THE SUN, amit a filmek szerteágazó történetében készítettek. Naturális képi ábrázolása erősebb bárminél, ami a moziban műsoron volt. A film agresszív formai megoldásai komoly – és titkolt – történelmi tényekre alapulnak: a 731-es táborban, Kínában, Mandzsúriában emberiség ellen elkövetett bűntényeken alapul, melyekért az egykori japán vezetés a felelős. Nyilván nem véletlen a film kezdetén hangsúlyozott tétel: Friendship Is Friendship. History Is History.

A gondolkodó ember számára egyértelmű a konzekvencia. A háború őrületet kelt, és sajnos nem kell messzire mennünk, hogy ezt belássuk.

A film célja nem is a vádaskodás, persze Japánban nem kultiválják ezen DVD-t. A szigetországban több egyetemen bemutatták, sokan elsírták magukat, egyesek hitetlenkedtek, és a világpremier során több mint tíz ember infarktust kapott… Szomorú, de ez a film a borzalomnak állít emléket.

Úgy gondolom, hogy van létjogosultsága ennek a filmnek. Horror, és a világtörténelem iránt érdeklődő egyéneknek feltétlenül kötelező.

Friendship Is Friendship. History Is History!


1 megjegyzés:

Andris írta...

Ennél már csak a Philosophy Of A Knife lesz durvább:

http://www.cine-sales.com/philosophy.htm