2008. november 28., péntek

LADY TERMINATOR

H. Tjut Dalil, 1988 Indonézia


Eme eposzról főleg azért írok, mert 1-2 indonéz tétel mellé be kellett tennem ezt is, főleg, hogy a rendező (alias Jalil Jackson) korábbi művét, a kellemes MISTICS IN BALI-t érintettük. Hozzá kell tenni, hogy riasztó példának. Egyenlőre nem írok ebből az országból származó mozikról, amíg valami igazán érdekes be nem ugrik, mert a LADY TERMINATOR sem dobogós a filmtörténeti panteonban, de pár mondatot mindenképpen megérdemel.

Másik örömteli apropója a novemberi hónapnak, azon túl, hogy csajos filmekről volt szó, az, ami elmondhatatlan. 2008-11-16-án világot látott egy bébi, Pusztai Napsugár, köszöni jól van, lehet, hogy Lady Terminator lesz belőle, vagy Queen of Black Magic… ki tudja, talán Hex? Első saját gyermekem megszületése újabb energiákkal kondícionál, többek között ezért is Isten éltesse boldogságban, örömteli tartalmas életben!

Különben is, a LADY TERMINATOR története egy lazán értelmezett jávai legendán alapul. A DVD extrái különösen izgalmasak, több szempontból is: pl.: régi indonéz fantasy filmek...érdekes. A mű eredeti címe sokat sejtet: Déltengerek Királynőjének Bosszúja. Nem kettő film foglalkozik eme mitikus királynő témájával, nem is három, több. Ő nagyon erős/hatalmas istenség, kitől Dél-Jáván enyhén félnek, hát kultusza van.

A legenda szerint a hullámok alatt él egy nagy fekete kastélyban. Mint minden királynőnek neki is több megtestesülése van, történetesen a harmadik inkarnációja a legveszélyesebb: teli testi vággyal, erőszakos és szexuálisan telhetetlen. (Remélem a Sugika nem lesz ilyen, ha mégis akkor LET IT BE.) Tehát a királynő harmadik figurájáról mintázták a LADY TERMINATOR-t, mivel a NASTY HUNTER címen is forgalmazott videóban szereplő isteni díva férfiakat csinál ki. Oohh!

Az antropológus lány a könyvtárban érdeklődik a Déltengerek Királynője után. Az álszakállas ;-) könyvtáros figyelmezteti, hogy a legenda nem pusztán kitaláció, úgyhogy jobb ha vigyáz! Mindezek ellenére a lány, a nyílt tengeren búvárruhában alámerülve próbál az istennő nyomára bukkanni.

Hirtelen dimenzióváltás: egy franciaágyon kikötözve találja magát, és egy kígyóféleség slisszanik be nála.. Mint pusztító istenség jön ki a vízből, elfeledve egykori énjét. Megy mint a robot, és szex közben két pacákot kicsinál. Nagyon kemény.

Pár gondolat a film zenéjéről. Hasonló együgyű szinti-prüntyögés, akár a Laár Pour Laár (hogy is írják?) társulat egykori zseniális filmjének a szónikus minimalizmusa, számomra legkedveltebb munkájuk a „Jön a medve” (mely részben horror-paródiának is felfogható) muzsikája.

Pár észrevétel a fazonokról. A nyolcvanas évek divatja (mellyel engem üldözni lehetne), Ázsiában is a modern fiatalok sajátja. Frizurákban és minden egyébben nemsokára úgysem a hetvenes évek lesz a retró (brr), hanem a szintipopos nyolcvanas dekád. Jó, nyilván a film vizuális oldalát tekintve ordít, hogy a nyugati piacra is szánták. A nyolcvanas évek kezdődő (számomra egyenlőre nagyjából nevetséges) kultuszáról annyit, hogy a Balaton parton jövőre megnyílik az első videó-diszkó (újra!), magam is nyomultam ilyenben anno (gy.k.: egy, vagy két tv-n megy a videoklip és azt bámulják tánc közben), hát aki tudja mi ez biztos bekakil örömében! Van a filmben egy tanulságos discojelenet tükörgömbös megoldással, ha értitek milyen hangulatfokozó tárgyról beszélek.

A rendőrség nyomoz a gyilkosságok ügyében, mivel a LADY TERMINATOR kinyír mindenkit a stukkerével. Rajta nem fog a golyó, frizkója se’ rebben. Autósüldözés, az egész akciófilmbe megy át, már csak David Hasselhoff hiányzik. A csaj pusztít, az állszakállas ember megjelenik gonoszt űzni, de ő is pórul jár. A századik robbanásból is előmászó, immár zombi-szerű hősnőt végül is, nagy nehezen, a mágikus tőrrel teszik ártalmatlanná.

Csak mazochistáknak ajánlom ezt a baromságot, azoknak viszont tiszta szívből. Maga a Mondo Macabro DVD jól össze van rakva.

Fontos: „Éljenek A Csecsemők!” Aki tudja, hogy melyik ismert magyar filmből származik ez az idézet, az kap tőlem egy puszit!

1 megjegyzés:

© Deliria írta...

Gratula a kis she-wolfhoz!