2009. március 7., szombat

THE CRIMINALS 3 - ARSON



Kuei Chih Hung, Hua Shan, 1977 Hong Kong




A sorozat harmadik darabja a „Gyújtogatás” című, két epizódból állt össze mozifilm hosszúságúvá. A kilencszáz’70-es évekbeli HK-i realitás ez idáig talán ebben a fejezetben a legkézzelfoghatóbb, hihetetlenül lepusztult sikátorokban megy az üldözés, macska-egér harc a rendőr és a drogárus között, HK police vs. Criminals, Episode 1: GUN SNATCHERS.

„Dinamikus” bunyók zúdulnak az arcunkba, jó érzékkel eltalált ritmusban tálalva, a betondzsungel tetején lezavart különösen emlékezetes. A hangos műpuffogás (az ütéseknél) kivételével nagyon is hihető az egész, úgy tűnik ez az egyik nagy erőssége ennek a true crime

szériának.



A simlis Brother Shin (az ekkora már veteránnak számító Fan Mei Sheng játssza, jól táplált fizimiskája közel száz ízben, és igazi zsánerszerepekre predesztinálta: KIDNAP, THE DELINQUENT, THE KISS OF DEATH, stb) megszökik, de átkozottul kriminális természete nem hagyja nyugodni, meg szegényt körözik/üldözik is, ami elég stresszes dolog.. sajnálatos rendőrgyilkosságba torkollik ügy.



Nézőként betekintést nyerünk egy vérlázítóan szegényes lakásba, ekkor rádöbbenünk, hogy ha a pénztelen nyomorúság kétségbeesett állapota, a teljes nincstelenség nem sújtja közvetlenül személyünket, addig nem lehet egy rossz szavunk sem.



Brother Shin bűntársát már megcsípték, ő pedig menekülés közben egy kis gyermeket ejt galád módon túszul. A feszültség egyre csak nő, nem az a kimondottan bealvós befejezés, azt megmondom.



A második rész az ARSON, a Rolls Royce Music-ban pánikkal és meneküléssel kezdődik, a bűncselekmény 5 ember halálát és 28 sérültet eredményezett. A sajtótájékoztatón a rendőrség vezetői nagyon elszántnak mutatkoznak, komoly lépésekre készülnek a bűnözés ellen.



A karakteres Mr. Denis vezeti a nyomozást a gyújtogatás ügyben. (Hoppá, itt is van egy olyan szintű verekedés, mintha valami valóság show-ban lennénk!) A bírósági tárgyalás során derülnek ki a részletek, a 2 elkövetőt elítélik, mindez ábrázolva a mondhatni „Criminals-stílusban”. A sorozat nem fulladt ki tehát, hozza az elvárt színvonalat, izgatottan várjuk a negyedik részt!





Nincsenek megjegyzések: