2010. március 29., hétfő

FANGS OF THE COBRA

Sun Chung, 1977 Hong Kong

Paradicsomi körülmények közt nő fel az egyszerű farmer szépséges lánya, a gyönyörű természet érintése és az apától kapott konzervatív értékrend távol tartja lelkétől a gyarló emberi dolgokat. Az elszigetelt lakhelyen hűséges játszótársa és barátja egy méretes kobra, Xixi, nem kutya nem macska, hanem mérges kígyó, pápaszemes.



Gyanakodva kezdtem el nézni a „Kobra méregfogait”, szó ami szó nagy kedvencem a szintén hongkongi THE KILLER SNAKES, s a többi csúszómászó állatság pl a CENTIPEDE HORROR is, nyilván Ázsia faunájának összetétele a magyarázat arra, hogy miért nem a közép-európai horrorfilmek (vicc) operálnak nem túl vonzó vízisiklókkal! Sun Chung direktor neve is rémlett, a legkirályabb HUMAN LANTERNS, a REVENGE OF THE CORPSE, BIG BAD SYS, továbbá remek THE CRIMINALS epizódok kapcsán.

A szeplőtlen COBRA GIRL (alternatív cím egyben) udvarlóra talál a sokéves tanulmányaiból hazatérő, nagyon szimpatikus, szemüveges, mellényes fiatalemberben, ki éppen lakhelyének közelében robban le kocsijával, a parasztlány meg arra halad. A kocsitolás és a találkozásuk életre összeköti sorsukat, egy valamivel később megkötött házasság keretein belül. A történet szempontjából abszolút nem lényegtelen, hogy a fiatalember a helyi óriás-gazdaság családi örököse, mint egyetlen fiúgyermek.


Shi-de, a mellényes kultúrember döntését végül is elfogadják a rangon és tőkén aluli házasság kérdésében. Szerelmének nem akadály a lány Xixi-féle barátsága, egyszerűen tiltott, ez érthető, ugyanis a fiatal férj kígyókkal kapcsolatos averziója abból fakad, hogy tíz éves korában vesztette el édesanyját, kit kígyó mart halálra. A lány elmagyarázza a hiper-intelligens kobrának, hogy húzzon má’ haza a szülői házba, itt gazdagéknál nem maradhat, majd ő sűrűn fogja látogatni.

A jelentős mértékű vagyon, illetve, hogy a férfi értelemszerűen átveszi a farm irányítását, mégis gonosz ellenséget indukál, egy csaknem családtag (ostoba, szekszi) húgának szeretője szeméjében, aki egy gátlástalan simlis, mikor bűzlik az általa kifejtett aknamunka (merényletek(!)stb) Shi-de túl korrekt módon, csinos végkielégítéssel meneszti. Ekkor elhatározza a genyó, hogy végképp megöli/megöleti, az immár boldog apává lett Shi-det. (A felbérelt bűnözők –színészek- az emlegetett THE CRIMINALS-ban is szerepeltek.)


Tervét és gonosztettét nem írom le, mert elég nagy marhaság, gratula az értelmi szerzőnek, a cickány-kobra harc viszont abszolút emlékezetes! Exploitation-történelmi kuriózum ahogy a lábatlan elvonszolja az elvérzett lábast, báb-trükk-csoda. Az egész film, a mindent megértő, a gazdinak mindig segítő, éber és kitartó kobráról (beszarsz, a végén kobra-családot alapít!) az ugyancsak „normál” szemlélőben logikai bicskákat zsebbennyit, méghozzá gyakorta: (amikor néztem, mellettem is megszólalt az „örök elégedetlen szurkoló hangja” –de ez most miéér??). Magyarul, nem egy JÓ filmecskéről van szó, nem egy KILLER SNAKES-féle, maga nemében szuperlatív, nem is horrorfilm, inkább legyen természetfilm!



Aki Shaw Brothers kedvelőnek tartja őméltóságát, az viszont NÉZZEMEG, mert nagyon szépen fényképezett, nem unalmas, valójában vérbeli hongkongi trash-mozival van dolgunk. Tehát (ki)pihenteknek jó szívvel ajánlom.



---------

---------

Nincsenek megjegyzések: