2010. május 21., péntek

MADAM WHITE SNAKE

Griffin Yueh Feng, 1962 Hong Kong


Shaw Brothersnek 1956-ban is készült egy darabja ilyen címmel, japán/hongkongi közös projekt volt. Sőt 1952-ben THE LEGEND OF MADAME WHITE SNAKE elnevezéssel már gyártódott HK-ban mozi, 1960-ban Dél-Koreában gyúrták ugyanezen témát a vászonra. A számtalan adaptáció közül, az 1962-esen kívül mely veleje jelen bejegyzés, én a Tsui Hark-féle GREEN SNAKE-et (1993) ismerem, modern, komputer-csiszolta álomvilágával érdekes összehasonlítási alap, mivel a történet csaknem teljesen megegyezik.




Az említett filmek egy ősi kínai népmesén alapulnak, melynek hősnői a fehér és a zöld kígyó(démon/szellem), kik testvérek. Egyik 1000 éves, a fiatalabb csak 500, úgyhogy utóbbira időnként rá is kell szólni, hogy ne csintalankodjon. Nos, ezek a nem evilági lények emberi alakot öltve leereszkednek hozzánk, a halandók világába. Az idősebb beleszeret egy fiatalemberbe, aki ezer évvel ezelőtti, másik életbeli megmentőjére emlékezteti, feleségül akar hozzá menni hogy hálából szolgálhassa. Az egyébként gyönyörű Tsui Hark bravúrnál annyival szebb az old-school Shaw-musical, hogy a kígyó-varázslatok és trükkök nem gonoszak, mondjuk úgy, hogy a célt szolgálják. Teljesen letisztult, a pozitív/negatív oldalbéli karakterek adják meg, az egymásnak járó kultúrált respektust. Nem is beszélve a formai bűbájról, amit többek között zenében (a zsáner neve: Kínai Operafilm), a duettekben előadott dalocskák jelentenek, „klasszicista” stílusban megfogalmazott szövegekkel erősítve az amúgy is abszolút archaikus hatást.




A fehérkígyó/hölgy összeházasodik szerelmével, kit egy taoista pap figyelmeztet a túlvilági erők jelenlétére. Ezt természetesen nem hiszi el, mikor azonban saját szemével tapasztalja a szerzetes által vázolt valóságot (egy nagy kígyó fekszik nő helyett az ágyban), halálra rémül. (Szó szerint, majd később feltámasztják.) Némi erőfitogtatást követően a legbölcsebb pópa megállapítja, hogy az elkövetkező Dragon Boat Festivalon úgyis minden kiderül. (A nagy vallási ünnepen a csúszómászó-kísérteteket különösen nem kímélik.) Valójában a fő konfliktus, szellem és az ember közti szerelem lehetetlen mivoltából fakad, melyet mindkét film végén ügyesen megoldanak, még közös gyermek is születik! Míg a GREEN SNAKE-ben direkt ördögi csábítók a hölgyek (eltelt 30 év a XX. századból 1962->1993), itt démoniákus jellegüktől függetlenül rendesek, szimpatikusak, jóravalók.




A krónikák szerint hatalmas kasszasiker volt a film, a népszerű Linda Lin Dai (fehérkígyó) szereplésével, a főhősnők rendkívül bájosak, mozgásuk kicsit a kígyók lejtését mintázza. Valószínű, hogy a remek kis sztorin túl a grandiózus kivitelezés sem kerülte el a nézők figyelmét. A legfinomabb wuxiák világát idéző, tipikus széptónusú Shawscope látvány, olyan hangulatos nótákkal, hogy beleremeg az ember szíve. Mindenre nyitottaknak, romantikusoknak és lánygyerekeknek (tapasztalat) kifejezetten ajánlott.


-------
-------

Nincsenek megjegyzések: