2009. szeptember 5., szombat

CANNIBAL MERCENARY


Hong Lu Wong, 1983 Thaiföld



Régóta kíváncsi voltam erre a filmre, most végre megszereztem, hogy nem olyan amire számítottam, az nem nagy meglepetés. Miért is gondoltam komolyabbra ??-), mert ez bizony trash-kategória. Érdekes hibrid az tuti, a háború akció-horror paródiája. Szó se róla, keménynek szánták, de nem lehet komolyan venni. Ne is próbáljuk az etalon SZARVASVADÁSZ vagy az APOKALIPSZIS MOST hasonló időben/térben/színű dzsekiben játszódó történéseinek formai és szellemi nívójához hasonlítani, azok a képek kicsit hitelesebbek a MERCENARY ügyetlen bombázásainál.


A JUNGLE KILLERS néven is elterjedt alkotás vágatlan változata, több mint másfél órás akciózása, egy zsoldoscsapat kalandjait mutatja be a thaiföldi dzsungelben (-Vietnám bocs-), afféle háborús körülmények között. Tulajdonképpen belebotlanak mindenféle veszélybe, ennek véráztatta ábrázolása már horrorfilm irányba sodorja ezt a – végül is – háborús/akciófilmet.

Az ázsiai kollégák műve, csak abból az aspektusból eredeti, hogy hihetetlenül zabolátlan és merész, a többi szempontból nem kifejezetten, sőt elég béna koppintása/elegye híres olasz és egyéb eredetű elődöknek. Misszingineksön és az európai gyártású kannibálfilmek is beugrottak, sőt egyszer arra lettem figyelmes, hogy a NIGHTMARE CITY és/vagy DAWN OF THE DEAD zenéje szól (!). (Umberto Lenzi - mint ihlet forrása, :-)


A csapat fiatal (és nem túl hiteles) főnöke emlékezik vissza a viszontagságaikra, a történet csomagolása, kerete nevetséges, lerágott csont, mégis ajánlanám a megtekintését nem is tudom miért? Furcsa egy baleset, melyet jó extrém gore-al próbáltak kis pénzből feldobni. Annyira azért ez nem sikerült.. de talán egy „érdekes” színfolt a háborús mozi történetében. A brutal-reality legkirályabb filmjeinek (LOST SOULS, THE BEASTS, MEN BEHIND THE SUN) trónja nincs veszélyben.



Nincsenek megjegyzések: