2010. április 10., szombat

WOMAN WITH KNIFE

Cheung Chi-Chiu, 1980 Tajvan




Kínai riksa kuli éjjel robog haza egy méltóságos úrral a fedélzeten, kedélyesen beszélgetnek, vigyorogva dohányzó öreg a futva vontató taxissal. A csupa árnyék sikátorok egyikén kalapos-leples alak támadja meg őket, a kulit leüti, az utast kegyetlenül leszúrja. Egy fiúcska volt szemtanúja az esetnek, a gyilkos hiába ered nyomába, a sötétben szem elől téveszti. Eszmélése után hazaérve a taxis rémülten meséli a történteket asszonyának, de nem meri jelenteni a rendőrségnek, félve, hogy vádlott lesz belőle. El is találnak hozzá egyből a hatóság emberei, lecsukják, kínvallatják, a fiatal nyomozót, ki sejti ártatlanságát félreállítják. A valódi gyilkosnak nyilván nem érdeke az igazság felfedése. Az ártatlan férfit kivégzik, a feleség tetőről akar ugrani, de szerencsére – „ezekre a” filmekre jellemző szentimentális zene, nyávogó ének kíséretében – barátai megmentik. (A dalocskát leszámítva a mozi soundtrackja hibátlan!)




Ami ezután következik leginkább a HK III cat-típusú őrjöngéssel jellemezhető. Az asszonyka begorombul, bevadul, már a film kezdő feliratainál mutatják élezni kis hentesbárdját, nem nehéz kitalálni, valami zabolátlanabb hangvételű thriller bontakozik kifelé ebből. Így is lesz, a nő csillapíthatatlan szemet-szemért bosszúvágyában kifejezett vehemenciával kaszabolja az igazi bűnösöket, úgy támad rájuk, mint valami gyilkosrobot. Nem kell nagy analógia-érzék, tulajdonképpen egy egyszerű és nagyszerű tajvani giallo ez, igazi pre-cat III, hasonló ritka VHS-szörny, mint a blogon említett apró kincsek: THE DEVIL (1981 Tajvan), RAPE AND DIE (1983 Hong Kong), ésastb.





Az „ASSZONY KÉSSEL” (aka: WOMAN AVENGER) rém szimpla, nem agyatmozgató, ám rendkívül dinamikus, formára kimondottan szimpatikus bűnügyi történet, kicsit brutális, számomra hamisítatlan, régi ázsiai kuriózum. Nem tudom, hogy a yesasiás DVD milyen képet mutat (gondolom hasonló, mint), az én szalagom (ami) egy nagy homály, szokás szerint az élvezhetőség határát birizgálja. Maga a film viszont fanatikusoknak, gyűjtőknek mindenképpen ajánlható, „rendes” dévédé megjelenés a közeljövőben értelemszerűen: kizárrt !



-------

-------

Nincsenek megjegyzések: