2009. szeptember 13., vasárnap

RAPE AND DIE

Lee Wing Cheung, 1983 Hong Kong



Lássuk ezt a térbeli és időbeli összekötő-kapcsot a hetvenes évek hong-kongi THE CRIMINALS egy epizódja (THE TEENAGERS NIGHTMARE) és a közelmúltban is említett kilencvenes évekbeli cat III tébolydák (BROTHER OF DARKNESS) között. Ez a minőségében és színvonalában az előbb említettekkel egy kategóriában kezelhető, ritka és kevéssé ismert példány a RAPE AND DIE ’1983-ból, melyet tudomásom szerint még DVD-n sem adtak ki, pedig nem ártana. Örülhetünk ennek a gyengébb képminőségű VCD-nek is, mert maga a film nagyon ütős, nálam legalább egy INTRUDER ugrik be analógia gyanánt.


Fiatal nő sporttáskába rejtett valamit akarja elsinkófálni a sikátorban, a kukáknál, nagyon feszült a hangulat, a zene is kellően drámai. Mint kiderül, egy élő csecsemő volt a rejtegetés tárgya… Így indul a film, majd lassan körvonalazódnak azok a sötét szociális viszonyok, melyek közt tengeti ifjú főhősnőnk nyomorult életét. Szülei elváltak, külön élnek, apja kurválkodik, anyját az új pasija szó szerint kurvává tette, aki lakásukon fogadja a kuncsaftokat. Ez az új pasi egy simlis geci, őt is be akarja cserkészni, az anya már úgyis rendesen hozza a pénzt.


Az anya meló közben kap egy késszúrást, de túléli, a lányt meg megbecsteleníti a simlis. A gengszterek is képben vannak, megy az ütés-verés ezerrel. Van egy rendes diákbarátja a lánynak, vagyis már csak volt, mert őt a vak anyja „szeme láttára” csinálják ki, amikor elégtételt akar venni a családon belüli erőszak miatt. Az abortusztól megfutamodva – iszonyat lepukkant a „rendelő” , ránézésre is horror az „orvos” – titokban megszüli gyermekét… ne is ragozzuk, nagyon brutális az egész (csak annyit, hogy a csecsemő úgy néz ki élve marad). Ezt a spoilert (bocs!) leszámítva elárulom, hogy a sebesség a végére rendesen felgyorsul, csavart is tesz, úgyhogy szemmel láthatóan a kilencvenes újhullámosoknak volt honnan meríteni.


Realizmusa miatt is megdöbbentő időnként a RAPE AND DIE, abszolút hiteles a képi világ, az egy darab kicsit felgyorsított motoros üldözést leszámítva. Ezért mindenképpen a már említett kriminálisok-szériát idézi (1976-77), fékveszett horrorja pedig az említett BROTHER OF és a DAUGHTER OF DARKNESS nyomdokaiban jár, jó érzést nem ismerő gátlástalan alakokkal. Mondhatjuk, hogy a pre-cat III díszdarabját tisztelhetjük e műben, feleslegesen hosszúra nyújtott szexjelenetek nélkül, kevésbé öncélú, frappánsabb kivitelben.


~~~~~

~~~~~

Nincsenek megjegyzések: