2010. május 7., péntek

HER VENGEANCE

Lam Nai-Choi, 1988 Hong Kong


Kábé 10 éve, az internettel éppen ismerkedvén botlottam egy érdekes olvasnivalóba a hálón magyar nyelven, mely a THE KISS OF DEATH Shaw Bros produkciót mutatta be. Kinyomtattam, többször is "értelmeztem", akkoriban a hazai orgánumok közül a Sokkmagazin és a Harvester voltak csak exploitation-témában részben érdekeltek. Nem volt ezer blog, mint amilyen ez a nyámnyila Steppen is, egy-egy izgalmas iromány szinte lázba hozta az ember rajongói lelkivilágát. (Szerencsére archiváltam az azóta éterben eltűnt rezümét, nem is olyan túl régen kérdezte Deliria koma, hogy nincs-e meg valamelyik fiókban…haha! Most újra olvasható, hála nekem. ;))



A THE KISS OF DEATH úgy jön ide, hogy jelen, szerény, figyelemfelkeltés célzattal összekapart publikáció témája a klasszikus Shaw remake-je. Úgy gondolom, hogy vannak jó rimékek is (pl: Tekszaszi Láncos), bár úgy tűnik az utóbbi időben zömében már kiötlésük pillanatában okafogyottá vált „mesterművek” képezik, e soha le nem csengő filmes módszer gerincét. A KISS OF.. Ho Meng Hua stílusában természetesen örök favorit, a Brotherszék több száz filmjéből az első 30-ba biztosan beszavaznám, de meglepő módon a Golden Harvest-termék HER VENGEANCE (a kínos{an tré} filmeket garmadával termő nyolcvanas évek végéről) legalább ugyanolyan remekbe ~ szabott!



Ötfős részeg, duhaj társaság tép a makaói éjszakában. Beröffennek egy kultúrált párizsi kánkán előadásra, ahol senki nem lesz vevő a vulgáris, kanász tempóra, összeszólalkoznak az alkalmazott hölggyel is, majd kivágják őket. Zárás után elkapják a fiatal nőt és egy temetőben nagyon csúnyán elbánnak vele. A kivitelezés keménysége nem hagy kétséget a tekintetben, hogy hongkongi ez a mozi is. Szóval nem lacafacáznak, az biztos. A meggyalázott teremtés még egy gyilkos nemi betegséget is bekapott, nincs valami jó bőrben, ám a tébolyult bosszúvágy adta erő hamar talpra állítja.



A lány a bűnözők által helyszínen hagyott sárga öngyújtó felirata alapján kezd nyomozni az elkövetők után. Hong Kongba utazik elhunyt édesapja régi barátjához, a tolószékes (mindemellett kungfubajnok, lásd rövid klip alul) bártulajdonos lokáljába áll be alkalmazásba. Rövid idő elteltével bele is fut az egyik rosszarcú paliba, elcsalja, majd a kocsiban lekötözi, stílszerűen leollózza a fülét és megöli. Vér, halál, gyűlölet – ez a bosszúfilmek rövid, velős ars-poeticája. A következő erőszakoló arcát lesavazza, bár az (itt még) túléli. Igen brutális és gyors történések sorozata a film, akciómozik kedvelői is bizonyára értékelik, a fotográfia minősége első osztályú, legalább úgy arcba vág, mint a későbbi „híres” cat III darabok, 1993. év környékéről (Billy Tang-rendezések).



Tulajdonképpen e durva thriller valószínűtlenül extrém dramaturgiáját sem szabad komolyan venni, a karakterek jók-rosszak egymás fekete-fehérei. Ezt az ősrég bevált comic-recept szerint forralt, rendkívül izgalmas, horrorba hajló alkotást szívből ajánlom - csak azoknak akik már „edzésben vannak”.


-------


-------


Nincsenek megjegyzések: