2009. június 13., szombat

THE LEGEND OF 7 GOLDEN VAMPIRES

Roy Ward Baker, 1974 Brit/Hong-Kongi


2004-ben Magyarországon is megjelent DVD, a „VAN HELSING ÉS A 7 ARANY VÁMPÍR” megtekintése után tollat kell, hogy ragadjak. A steppenwolf blog oldalra az ázsiai vonatkozás miatt kerül fel, és az európai Hammer stúdió, mondhatni kultúrált horrorfilmjei sem közömbösek számomra. A két világ találkozása érdekes, erre lehetne ez a vámpír-film is a példa.


José Larraz mesterműve (Vampyres):



Az igazság az, hogy régebben nem igazán szerettem a vámpíros témájú horrorfilmeket. Fiatalabb mozirajongóként a következő alműfajokat bírtam a legjobban: olasz zombifilmek és egy-két tengeren túli klasszikus, mániákus sorozatgyilkosok –slasherek, giallok, zorkó thrillerek- a világ minden tájáról, olasz kannibálfilmek, természetfeletti témájú deviles filmek, sci-fi és sci-fi/horror, valamint épkézláb antológiák. A farkasemberek, vámpírok, kreatúrák és monszterek a sor végén kullogtak. (Akkoriban nem jöttek be a trash/eurotrash dolgok, és valljuk be az ázsiai filmkultúra sem jutott el hozzám, különösen az obskurus hong-kongi izgalmak.)


Ime egy furcsa VHS borító(Jean Rollin - Fascination):



A műfajban akkoriban kiemelkedőnek a következő darabokat tartottam, és mai szemmel nézve sem rosszak: HOWLING (1981), FRIGHT NIGHT (1985), DRACULA (1992), NOSFERATU (1979). Az ősi vámpírfilmek (1960 előtti) atmoszférája is megérintett (német és amerikai klasszikusok a világháború előtti időkből).


Vampiros Lesbos, Jess Franco



Olvasmányszinten még jobbak voltak a tapasztalataim: a vámpírmítosz eredeti auktorai előtt tényleg le a kalappal. Bram Stoker és egy antológiagyűjtemény mely egy ’80-as évekbeli teljes Galaktika folyóiratot tett ki, többek között Sheridan Le Fanu: Carmilla című kisregényével.

(Aki a klasszikus irodalom terén érdekelt, ha nem ismerné ezt a Galaktikát, javaslom azonnal kutassa fel, minden írás briliáns, a versek szintén!) Vagy ezt:

http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2006-06-06/joseph-sheridan-le-fanu-fogado-a-repulo-sarkanyhoz-es-mas-kisertethistoriak


Nem ismertem még Terence Fisher gyönyörű filmjeit sem, nemhogy Roy Ward Bakert (QUATERMASS AND THE PIT ’1967), úgyhogy a pár modernkori vámpírfilmtől túlzottan nem ájultam el.


Pillanatnyilag pedig a következő vámpírfilmek a legkedvesebbek számomra, 2009. június 13. top hetes:


- THE BLOOD SPATTERED BRIDE –La novia ensangrentad

a, 1972 Vicente Aranda

- DAUGHTERS OF DARKNESS –Les lévres rouges, 1971 Harry Kümel

- VAMPIROS LESBOS, 1971 Jesus Franco

- THE VAMPIRES NIGHT ORGY –La orgía nocturna de los vampiros, 1973 Leon Klimovsky

- FASCINATION, 1979 Jean Rollin

- VAMPYRES, 1974 José Larraz

- NIGHT OF THE DEVILS –La notti dei diavoli, 1972 Giorgio Ferroni

Látható, hogy erősen euro-oldie nálam a fazon, (ezek a régi spanyol vámpírfilmek hangulata valahogy verhetetlen!), de azt hiszem, arra találták ki a blog műfaját, hogy szubjektív módon osszuk meg gondolatainkat a nagyérdeművel, nem igaz? Ha összesen 10 ügyfél olvassa el, az sem érdekes, ezek a rétegízlésű blogoldalak olyanok, mint a régi punk/alternatív fanzinok, kevesek csemegéje, nem üzleti alapon. Ha nagyon el akartok film-mámorban szállni, akkor olvassátok a Delíriát, nem puncsolni akarok András, de ez a legjobb, ami elérhető!


Fascination - Brigitte Lahaie



Lássuk a filmet, ennyi személyeskedés után…

Hát egy „érdekes” ötlet az, biztos. Kínába tenni európából a vámpír mítoszt, vagy mi a csuda?? Drakula (!) átváltozik kedvenc Shaw Brothers színészemmé (a hosszúhajú fickó) és a helybeli 7 aranyvámpír csapat is becsatlakozik, ja meg kung-fu, ejha! Hát ez kurvára erőltetett, de a gumifejű zombisereg láttán (alatta nagyon eltalált csattogós groove-sampler) megenyhült a szívem, annyira komolyak, mint mondjuk Ossorio Blind Dead-jai. Állati viccesek, talán ezért tetszenek.


Az előzmények:



Van Helsing (Cushing) és a többi elviselhetetlen szinten gagyi, de valamiért (talán ez a shaw-mánia?) szerintem mégis a film a fantasy egy érdekes elgondolása, ha nem is olyan költői, mint a top hetes lista tisztelt szereplői. Én azért ajánlanám.


A romantika:



Hammer stúdió feeling:


Drakula egy ázsiaival találkozik:


Sokatmondó cím:


Jelmezbál:


Jó arc: Chan Shen:


Kemény:


The Evil Dead:


Nincs csengő:


Like a Prayer:


Farsangi szezon:


Zombie attack:


Prof Van Helsing:


A komoly arc: Peter Cushing:


Martial arts:


Harcművészet és maskarádé:


Gumimaszk szupi:


Sorvadj el:


Ha ezt Tom Savini látná:


Helyszín:


Romance:


Fegyelmezett állapotban:


Ez a kép Terence Fisher filmjeiből ismerős:


A 7 arany vámpír:


Rising from the grave:


Királyak a zombik (vámpírok):


Ez a legjobb kép, a'la Ossorio:


Küzdelem:


Jó a macska:


Drakesz is jó:


Egzotikum:


Pláne egzotikum:


A vég:


Tökéletes mix...

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Komoly a munkásságod! Nem állítom, hogy mindet végigolvastam, de én, aki melletted Lucio Fulci alkotásain és a Kannibál Holokauszt alapműveken szocializálódott, gratulálok a bloghoz!

Őszy

© Pusztai Farkas írta...

Köszi szépen Tomikám!
boldogújévet: Faresz

Névtelen írta...

A Star Wars az smafu?A Vérkacsa visszatér 2 ről mi a véleményed?
Amugy István szavaival élve milyen a leves kérdésemre a válasza Meleg!
Szépeket irsz
Korosa Csüli

© Pusztai Farkas írta...

Te voltál az Andris??

Névtelen írta...

Si ÉN voltam