2009. február 6., péntek

THE CRIMINALS 2 - HOMICIDES

Kuei Chih Hung, Hua Shan, Sun Chung, 1976 Hong Kong


A Kriminálisok széria második fejezete, a ’Gyilkosságok’, négy remek történettel lép tovább a megkezdett úton, stílusában megőrizve hűvös realizmusát, formájában pedig afféle ötletbörzét reprezentál: ha lehet minden képsor még izgalmasabb, érdekfeszítőbb, hitelesebb legyen. Profizmusa miatt semmiképp sem egy átlagos tv-film sorozat kategóriába sorolandó (igazi mozifilm), hidegvérű eszköztára révén pedig messze kimeríti a kemény krimi fogalmát.


A hangulatos fekete-fehérben élvezhető első epizód, egy dolgos és jóindulatú siketnéma fiú tragédiájának története. Annyira megrázó ez a fél óra, hogy ezt úgy hirtelenjében nem is tudom mihez lehetne hasonlítani… bizony én sikeresen beleéltem magam. Minden emberektől elszenvedett megaláztatás ellenére, (az önmagát megvédeni nem tudó) srácnak volt még bizodalma az önmagukat humanoidnak tartó lényekben, munkát vállalt, iszonyatos akaraterővel igyekezett szocializálódni szerencsétlen flótás.

Nagyon eleven képet kap a néző az egykori állapotokról, a bódék, az emberek, már-már 1976-os szagokat lehet érezni, ahogy peregnek a black and white kockák ;-) A film befejezése kábé olyan intenzív és hatásos mint egy vaskos lórugás.


2. kapitel a „Mama San” egy bordély és az oda kötődő alvilági bűnbanda életébe enged bepillantást. Brother Ming likviditási problémák miatt értékesíti barátnőjét a széparcú és kegyetlenségéről hírhedt madamnak, csórikámnak rendeznie kell tartozását és úgy gondolta ez a legjobb módja a gyors pénzszerzésnek. Több ezer dolcsi átvétele után, mint vendég visszatér, mint inkognitóban levő kuncsaft kiszabadítja csaját, majd elmenekülnek Makaóba. Azonban egy elég heves ágyjelenet közepette sajnos elkapják őket, irány vissza HK. Ott: korbács, agyonverés. Na erről jut eszembe, hogy realizmus ide vagy oda, azt azért megjegyezném, hogy ennyi csépelést senki sem bírna ki, amennyi ezekben a sóbráderszes filmekben van. Nagyon „érzékletesek” a bunyók tényleg, szinte a nézőnek fáj, de ilyen vascsöves, baseballütős sorozatok után főnixmadárként feléledve kungfuzik vissza jelenlegi főhősünk is, mindenesetre gratulálok!

A rendőrök lecsapnak a bandára, Mama San-t elítélik, a szokásos narrátor vonja le a konzekvenciát. {-{spoiler hegyek, bocs}-)


A harmadik fejezet a „The Informer” is móresre tanítással kezdődik, megy a belharc és a parasztlengő. Rendőrgyilkosság. Az egyik elkövető a siketnémát játszó színész (itt tud beszélni) az első részből. Akit bűntársa feldob a nyomozóknak, az informátor. Lelövik a zsaruk, vagy mégsem? A jutalomért puncsoló besúgó, (kinek szintén tartozásra kellett a korpa), hirtelen gyanús lesz. Most akkor ki az igazi informer? Letartóztatás. Az ügyes csavar teszi érdekesebbé ezt a kellemes felvezetésű történetet, amúgy a homicide témakörét körbejáró négy fejezet, a THE CRIMINALS 2 forgatókönyveinek kiötlői nem voltak ügyetlen iparosok.


Hitachi (nem plazma)tv karton dobozában egy fiatal hölgy meztelen holttestét találják. A bírósági tárgyalás során elevenednek meg az események az ártatlanképű gyilkosról és tetteiről. A fő vádló (ismert arc) különleges szakértelemmel bizonyítja be a vádlott bűnösségét. Az utolsó fejezet, a „Nude In The Box” kicsit komótosabb ritmusával, komoly hangvételével levezetésnek megfelelőbb nem is lehetne.



1 megjegyzés:

© Deliria írta...

A "NUDE IN THE BOX"-ot 1993-ban remakelték - THE FINAL JUDGEMENT,egy elég jó true crime dráma. Itt van pár kép belőle.Még a kínai címe is ugyanaz,csak a Shawéknál még fordítva volt kiírva.
http://www.elitisti.net/review.php?id=55