2009. június 24., szerda

GONG TAU: AN ORIENTAL BLACK MAGIC

Herman Yau, 2007 Hong Kong


Gyanús alak hatol be éjszaka a rendőrnyomozó lakásába, álmukban hajtincseket vesz le az asszonyról és a kisgyermekről, a baljóslatú zene is sejtetni véli, hogy ezek fekete mágiához használt kellékek lesznek. Lássunk egy legújabb kori okkult/misztikus gong tau-téma újragondolást, ne csak a régieket vesézzük!


7 nappal később tombol a vihar, dörög az ég és megindul a kíméletlen malíciózus támadás a család ellen, woodoo-bábú, tűk, férgek, sperma és mindenféle halandzsa duma bevetésével. A gyermek elpusztul az asszony megőrül, Rockman a rendőrtiszt fájdalmán túl szkeptikus, bár társa jó időben felvilágosítja, hogy a gyilkosságért nem emberi lény a felelős, majd egy képzett fehér mágus is megerősíti az elméletet: a családtagok gong tau áldozatai. Amikor megvizsgálja tébolyult felesége bevérzett szemét, Rockman is iszonyú bizonyosságot szerez a fekete átok valóságáról, az a kérdés, hogy honnan ered mindez és hogy lehetne a haldokló asszony életét megmenteni.


Sokat sejtető flash-backek mesélik a rendőrtiszt közelmúltját, amikor szolgálati kiküldetése közben Thaiföldön megismerkedett a szép bártáncosnővel Elli Lammal, vagy amikor meglőtt egy malájziai bűnözőt, aki mellesleg a fekete mágia tudója, most szabadult a börtönből, talán ő akar bosszút állni? Az asszonyt elviszik a pozitív mágushoz, aki megkezdi az erők harcát egy jól bevált féreg-hánytatással. A gonosz varázsló feje kiemelkedik testéből, gerincét és belsőségeit lógatva, amolyan MISTICS IN BALI módra: „Flying Head Gong Tau is the most powerful Gong Tau”. Ekkor Elli Lam fényképét megtalálják a varázsló lakásában…


Ne áruljuk el mi mozgatja a történéseket, a film végén tisztázódik hogy ki-kivel, a finálé nagyon erős, az egész mozi egy kegyetlen, véres és gyors ritmusú horror, afféle tisztelgés a hong kong-i nagy elődök előtt, mely egyik első díszpéldánya a klasszikus 1975-ös BLACK MAGIC. Nos, azóta sok víz lefolyt a sármelléki vasútállomás szolgálati WC-jének fajanszán, úgy látszik Herman Yau 2007-ben is tudott modern eszközökkel maradandót alkotni, nem csak a ’90-es évekbeli UNTOLD STORY-val, és egyéb alapvető és kevésbé alapvető Cat III-akkal kapcsolatban érdemes nevét megemlíteni.


A történet a régi „külföldről beszedett átkok” sémán alapul, annak egy feldolgozása, a szellemiség tehát adott. Vajon nem üti az old school tartalmat a már-már experimentális képi világ, direkt modernkedő vágás? Nem, számomra abszolút nem, ellenkezőleg: minden szempontból kellemes csalódás Herman Yau egyik kiemelkedő rendezése, példája annak, hogy azért léteznek bivalyerős és igényes nemcsakrégi horrorfilmek is.



Itt a pénz:


Dimenzió-kapcsolat


Guszta..


Gusztább:-)


Zsaruk

Fúj!


Cover



Nincsenek megjegyzések: