2009. augusztus 18., kedd

SZEGÉNYLEGÉNYEK

Jancsó Miklós, 1965 Magyarország


Jó oké, nem ázsiából (legyen: közép-kelet Európa), de legutóbbi nőibörtönös „összehasonlító” bejegyzésem után – nem véletlenül - egy echte magyar film is eszembe jutott: exploitation kis hazánkból? Talán. Ez bizony egy remekmű, az elnyomottság atmoszférájával telitöltve, gyakorlatilag tökéletesen megfelelve az exploitation elvárásainak, csak nem nevetséges és kizárólag az érzésre apelláló stílusban. Ellenkezőleg, a dráma nagyon kemény, ez esetben nem 10 perces hatásvadász kínzásokkal jelzendő.


A magyar filmek nagyon jók! A SZEGÉNYLEGÉNYEK is ezért lett megemlítve itt a blogon, mert nagyon jó. A sztori sem macifütty, a kép meg egyenesen zseniális. Arról nem is beszélve, hogy vagy 20 magyar színész egyéniség/karakter játszik benne kisebb-nagyobb szerepeket, na igen, erre tényleg azt lehet mondani, hogy színészi játék.


Az 1848 utáni történelmi korszakban járunk (1869-ben), a „rendteremtés” időszakában. A kormánybiztos legfőbb feladata a betyárok, szegénylegények felkutatása és likvidálása, kik részt vettek a szabadságharcban egy bizonyos „Sándor” vezetésével.


A film zömében egy helyhez köthető. (Nagyrészt szabad ég alatt fogvatartott rabokkal egy bekerített területen.) Az alföldi tanyavilágban, a pusztában lévő börtönt érdemes lenne összehasonlítani más WIP filmek helyszíneivel, nekem a magyar a legkülönlegesebb az is biztos! Gyilkosság gyilkosság hátán, a csendőrök nagy cselesen nyomoznak, vádalkut ajánlanak az ötszörös gyilkosnak (ez már szériális..), a rendkívül karakteres Görbe (a filmben: Gajdor) Jánosnak (aki ’a legszomorúbb film a világon’ főhőse is volt: EMBEREK A HAVASON ’1941).


Mondhatni izgalmas történet, a végén egy megdöbbentő csavar teszi fel az i-re a pöttyöt. A feszültség, az uralom, a fogvatartottság-megalázottság mind-mind kézzel tapintható, a horzsoló eseményeknek jól áll a historizáló keret, Veszelka (ez egy személynév, gyk.) és egyéb nüanszok csak cizellálják az összképet.

Tisztelt kuglikum, ajánljuk hát mindenkinek!








Nincsenek megjegyzések: