2010. január 12., kedd

ALL NIGHT LONG 6

Katsuya Matsumura, 2009 Japán



A DARK LOVE: RAPE után mégiscsak kedvet kaptam visszakanyarodni az ALL NIGHT LONG sorozathoz, a legutóbbi, immáron hatodik részhez. Végül is nem bántam meg, bár nem meglepő módon a katharszisz-élmény elmaradt, függetlenül attól, hogy a JU-ON rendezőjének, Takashi Shimizunak felügyelete mellett a széria eme epizóddal, egyes vélemények szerint szinte újjáéledt.


Csinosnak mondott miniszoknyás fiatal hölgy sétál hazafelé a lehangoló ábrázatú nagyvárosban, mobiljával csacsog nevetgélve a semmiről. Mi következik ebből? Egy őrült kaméleonarcú fehéringes pasas kifigyeli, és mikor magára zárná lakása ajtaját a késes genyó beterrorizálja. Állítólag valamiféle valódi eseményeket is alapul vettek a forgatókönyv (?) összeköhögésekor.


Na szar egy helyzet, ez fokozódik a nővérke betoppanásával, hasonló lakásterror, mint például az olasz THE HOUSE AT THE EDGE OF THE PARK c. darabban, csak az a film valahogy jobban sikerült, más. Azért ez sem olyan rossz, mindössze három szereplő játszik benne, egy szép női testvérpár és a gyilkos férfi, az egész több mint másfél óra! Nagyon komoly színészeknek kell lenni, hogy a négy fal között lustán cammogó, egyszerű (és kellemetlen) szituációt ilyen hosszú ideig életben lehessen tartani. A pszihó fejéről már volt szó, elég hihető, viszont az áldozatok véletlenül túl szemrevalóak, és Ingrid Bergman nyomdokaiba sem szeretnének lépni.


Szerintetek ez reális?


Összességében az erotika/erőszak mércén fele-fele az arány, akadnak szép részek is, illetve nagyon eltúlzott gore. Hogy ez mire jó? Nem tudom, valahogy a japán horrorfilmek ötlettelensége kiált egyfajta megújulás után. Egyelőre messze nincs olyan érzésem, mint amikor a RINGU-val megkezdődött egy jó pár értékes alkotást életre hívó hullám (JU-ON, KAIRO ’2000 ’2001), ami az óta szerencsére lecsengett (miután önmaga paródiájává vált). Tehát bizakodhatunk a japán horrorfilm jövőjében, ám nem a nihilbohóc ALL NIGHT LONG 6-al, miért? Mert egy lerágott csont, igaz viszonylag elfogadhatóan sikerült becsomagolni.



-------


Nincsenek megjegyzések: