2008. november 14., péntek

HEX

R.: Kuei Chih Hung, 1980 Hong Kong

„Valami emelkedettebb, ünnepi hangon kellene szólni” erről a filmről. (Az idézett mondatrész Tardos Péter a rocklexikonban Pink Floyd-ról szóló irományából való, így kezdődik ha jól emlékszem)… Kedvenc rendezőnk más munkáiról már szép számban megemlékeztünk e blog „hasábjain”. A stílusos CORPSE MANIA ’81, a horror etalon BEWITCHED ’81, a felejthetetlen THE KILLER SNAKES ’75, a viccbe hajló BAMBOO HOUSE OF DOLLS ’73, de nem volt még szó a THE CRIMINALS ’76’77 sorozatban szereplő Kuei Chih-hung rendezésekről sem, sőt a THE BOXER’S OMEN ’83 sem került terítékre a mester ténykedései közül. Ezen a „Xie” című munkán is süt a profizmus, hibátlan mozi a maga nemében.

Az is igaz, hogy SB-horror mánia betegségben szenvedek, lehet hogy kissé olykor elfogult is vagyok e „mesterművekkel” kapcsolatban. A Hex is először hangulatával fogott meg, a képek és a vizuális mámor izgatja az ember esztétikumokkal kapcsolatos agysejtjeit. Majd a fogyasztható kis történet is kezdett derengeni, és abban sem csalódtam.

Az autentikus népdalaláfestéssel felvezetett filmkezdet megadja az alaphangot. Ha ez fantasztikus kialakítású Old Mansion mesélni tudna.., és mesél is egy családról. A gazdag polgári milliőben fogant kégli és annak bemutatása a méltán népszerű Dario Argento vezényelte felvételeket juttatta eszembe, később a film során többször is, színvonalukat tekintve hasonló jónak mondhatnók. A „viskó” és környéke esőben volt a legszebb, nem egyszer időzik el a kamera rajta…

A család bemutatása keletiesen meseszerű, a tüdőbeteg feleség, és a züllött iszákos férj (még a szolgákat is verte!) rabiátus karaktereivel. A sztori csavarossága fontos, nem kellene elmondanom ki-kivel van. Nagyon hatásos jelenet (szintén zuhogó esőben), amikor alcoholica hallucinosisban hazatérő hőbörgő férjet belefolytják (?) a fedeles esővíz tároló üstbe. Nem ez az egy emlékezetes pillanat. A kedves feleség zombi-víziói is aranyosak, melybe belehal, azaz halálra ijed.

Halála után, mikor a bútorait higiéniai okokból elégetik, visszatér vámpírfogú sápadtarc formájában, és intenzíven zaklatja az élőket. Ezt a feleség(kísértetet) Tien Ni alakítja akinél talán csak tisztelt férje Yueh Hu játszott több filmben a HK-i gyártósoron, ő asszem 126x.

A végén aztán akkora banális twist van a történetben és annak megcimmogásában, hogy leesik az ember álla, haha! Megré felügyelő! Ja, a meztelenkedő, teleírkált hölgy táncos rituáléja és egyáltalán szereplése üdítő látványt nyújtott, köszönjük szépen!


Nincsenek megjegyzések: