2011. július 2., szombat

GINSENG KING

Wong Guk-Gam, 1989 Tajvan


 ˇˇˇˇ

"Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek..."

A THE DEVIL'S OWL borzadályán fellelkesülve elkezdtem további tajvani mozis furcsaságok után kutatni. Eljutott hozzám a GINSENG KING című kreatúra-trash/kaland/fantazi/horror egy "rajongói" angol felirattal ellátott, ótvarosképű (eredetileg japán VHS) DVD-je. A borítón látható szörnyű figurák láttán még nem tudtam eldönteni, hogy a Godzilla-szerű futurisztikus mesefilm következik, vagy valami népnemzeti hagyományként ápolt monszter-, vagy kísértet sztori. A sajátos módon csak árnyékban növő, távol-keleti ginzeng (azaz ginszeng), „embergyökér”, egyedi formája és erőfokozó hatása miatt is közismert, ezúttal filmsztárként mutatkozik be.


Kerekerdő legmélyén aprócska srác találkozik a kicsi, ugrándozó és beszélő ginzenggyökérrel. A dzsungelben a kölyköt megharapja egy mérges kobra, ám a Ginzeng Király (az előző csökevény felettese) huss, ott terem, laza füstkibocsátás közepette meggyógyítja. Ez a legendás 1000 éves figura egy gyermek méretű humanoid forma, kit beöltöztettek „idegen lény” hatású retekgyökérnek. Új szuperhősünket csuklyáshulla szerkóba bújtatott, ninja módra repkedő bérgyilkosok bandája támadja meg, hiába. A kis növénylény fut, szalad, repül és …átmenetileg megmenekül.


Meglepő módon egy náci zombi (!) pattan ki sírjából. (Na erre varrjá’ gombot…) Félkómás állapotban fának ütközvén karlendítést követően egy feszes „sieg heil”-t mond. Ezt a köszöntést sűrűn ismételgetve lakhelyükön támadja meg az elején megismert fiúcskát és édesanyját. Ez utóbbinak kiszívja az összes vérét, mire ismét előkerül a Ginzeng Király, aki saját pofaszakáll darabkáját ajánlja fel, gyógyító ereje végett. Szörnypanteon továbbá a földalatti „mágikus szem” és „mágikus fül”, a Ginzeng Királyt távoli „Ördög-hegyen” fogvatartó 3 fejű, gonosz sárkány - ésatöbbi.

Ez a film igazi tajvan-trash, a leggyilkosabb fajtából!

ˇˇˇˇ






 ˇˇˇˇ
ˇˇˇˇ
 

Nincsenek megjegyzések: