2008. augusztus 16., szombat

THE SIAMESE TWINS

R.: Angela Mak, 1984 Hong Kong

Szerintem ez a kísértethistória szebb és jobb lett volna, ha 1977-ben álmodják vászonra, igazából a kellemes sztori 1984-ben lett kivitelezve, magán hordozva a ’80-as évek kevésbé igényes hozzállását, (hogy finom legyek). Nekem ugyan tetszik ez a kései ShawBros horror, de aki nem fanatikus, lehet, hogy más lesz róla a véleménye.

Tudományos bevezető (gyakori kínai filmes húzás) a sziámi ikrek jelenségével kapcsolatban, majd kezdődik a történet azzal, hogy Kanadából szüleihez, HK-ba hazaérkezik a fiatal hölgy, de úgy néz ki: túl sok minden nem stimmel. Ez a csendes, de vészterhes hangulat a modern, koreai TALE OF TWO SISTERS-et juttatta eszembe. (Többek közt ott is az anya volt a (fő)dilis…)

Feltűnik egy szellemgyermek is, a frizurája valóban túlvilági! Mint bosszúálló entitás kissé röhejes, de nekem megteszi! Ritka, ezt a filmet nő rendezte, valahol a női karakterek jól lettek eltalálva: a téboly határán/és azon túl lévő anya, akit egy szimpatikus, ismert SB arc alakít, a főhősnő, kinek sziámi ikerpárját, ki születésükkor eltávozott az élők sorából (erről ő nem is tudott, majd persze minden kiderül) láthatjuk visszatérni, kísérteni, majd bosszút állni az embereken. A ’80-as évekbeli porn star-szerű (a CENTIPEDE HORROR-ban is „brillírozó”) szerető/barátnő (naná, hogy van némi erotika) a harmadik grácia a stáblistán, aki kellően ostoba, ahogy kell.

Kivitelezésében szegényesebb ez a film, mint pár évvel korábbi társai, nincsenek feltűnően izgalmas vágások és kameramozgások, TV film jellegű az egész. A zene is nagyon átlagos (ijesztősre vett egysíkú, kommersz szinti effekt), bár némi jóindulattal tényleg élvezhető, mikor oda van téve a megfelelő dramaturgiai pillanatokban.

Igen, ez a SZIÁMI IKREK nem a legfontosabb Hong-kongi film amit valaha is készítettek, azt sem állíthatjuk biztosan, hogy általa újult meg az ázsiai filmgyártás, sőt nem belőle indul ki a mostani készítésű, kevéske jól sikerült horrorok többsége sem. Függetlenül azonban attól, hogy tényleg a THE SIAMESE TWINS nem a mozis élmény alfája és omegája, érdemes egyszer megnézni, egyszerű megoldásai ellenére vannak benne emlékezetes pillanatok jócskán…



Nincsenek megjegyzések: