2008. szeptember 7., vasárnap

POSSESSED II

David Lai, 1984 Hong Kong

--------

Az első rész után azonnal jött a második (’83-ban forgatták le mindkettőt), érdemes a folytatásról is röviden megemlékezni, mert ritka eset, fehér holló, de talán egy kicsivel még az elődnél is jobban sikerült.

A történet pár évvel később folytatódik, a túlélő szimpatikus zsaru (Siu-Shiao) azóta családot alapított, éppen új lakásba költöznek, mely gyanúsan egy temető mellet fekszik, arra az egyik ablakból kellemes kilátással. Gyermeke (alapban egy aranyos kislány) és felesége (szintén aranyos, a szeretővel együtt) is fontos szereplői a filmnek, ők lesznek többek között a fő MEGSZÁLLOTTak, átformálódásaik nagyon ötletesen (persze a modern amerikai filmekhez szokott szemnek lehet, hogy kissé nevetségesen) vannak kivitelezve. Én a korlátlan alkotói fantázia szárnyalását látom bennük.

Démoni viselkedésüket és átalakulásaikat egy egyszerű mégis nagyszerű sztori támogatja meg, az őket megszálló szellemek tragikus története röviden megelevenedik a film során, még az ’50-es évekből egy helybeli pincér lány (Lucy) és egy amerikai tengerész (Tim) kapcsolata, mely nem ér éppen jó véget. Övék volt egykor ez az apartman… Tim születésnapja történetesen Shiao-éval esik egybe. Hmm.

A transzmutációkat tekintve a LA LUPA MANNARA (Rino Di Silvestro: WEREWOLF WOMAN ’76) és a THE NIGHT OF THE SORCERERS (Ossorio'73) hasonlít asszony-állatilag, hangulatában viszont már megint a horror-etalon a THE EVIL DEAD ugrott be. Összességében megegyező jellegű és színvonalú folytatása az első résznek, nem bealvós, nagyon innovatív.

--------

Nincsenek megjegyzések: