2010. január 23., szombat

YOKAI MONSTERS: SPOOK WARFARE

Yoshiyuki Kuroda, 1968 Japán


A japán monszterfilmek százai, ezrei megteremtették önmaguk enyhén hamiskás, de nagyon is szerethető mítoszát: pl.: Godzilla (Gojiraaah) nélkül ma már nem lenne 100%-os egy újszülött szocializációja, előbb-utóbb fel kell tűnnie egy ilyen óriás szörnyetegnek az ember életében…





Nyilván ez csak vicc akart lenni, én emberileg abszolút meg tudom érteni, ha valaki nem kedveli az ilyen mesefilmeket, gagyifilmeket, elismerem, kell némi perverzitás az élvezetükhöz. Aki élete legjobb filmélményének az „Olasz melót” nevezi meg – láttam, nagyon jó film – valószínű, nem rendszeres olvasóm (és tulajdonképpen a bejegyzéseimre sem jellemző a rendszeresség), esetleg meglátva az „ósdi” filmek felhozatalát, azonnal lapoz(ik) tovább. A Steppenwolf blog kifejezett szándéka a kevésbé ismert, és tartalmilag/formailag szűkebb rétegek ízlésével találkozó filmek felkutatása és minden hátsó szándék nélküli, erőszakmentes NÉPSZERŰSÍTÉSE! ;-)





Családi mozizás céljából kértem kölcsön ezt a dvd-t, szórakoztató időtöltés reményében, 1 db kb 1 éves, 1 db kb 8 éves és 1 db kb … éves hölgy társaságában volt szerencsém megtekinteni. Az enyhén horroros részeknél én személy szerint eltakartam a szemeimet, ugyanis egy régi babilóni vámpír démon kacsalábú, kissé tyúkisztikus szörny (félelmetes!) ugrik össze a barátságos Yokai monszterekkel, akik Kemény Henrik bábszínházát, vagy akár a Süsü a s. színvonalát nem érik el (az lehetetlen!), de jócskán felidézik a hatvanas évek (itt szintén: márakinek) remek japán sci-fijeit, figurális ötletbörze a köbön.




Japánban természetszerűleg a Yokai Monszterek kalandjai igencsak népszerűek lehettek, több epizód is vászonra került, utoljára, 2005-ben Takashi Miike készített egy nagyszabású produkciót e témában.



--------

Nincsenek megjegyzések: