2011. december 15., csütörtök

GHOST OF GUTS EATER

S. Naowaratch, 1973 Thaiföld
(thai: KRASUE SAO)

 
ˇˇˇˇ


A film címét lefordítva magyarra, én azt mondom, ne nevessük ki a délkelet-ázsiai folklór félelmetes vámpírjait! Mégis kicsit az „élcre” hegyezném ki kurta bejegyzésem hangulatát, hiszen a kiváló indonéz MYSTICS IN BALI (1981) óta tudjuk, hogy lógó belsőségekkel repülő fejet, mint rémisztgető figurát igen nehéz lenne komolyan venni. Bár, ha belegondolok, biztosan berosálnék, ha most megveregetné hátulról a vállamat, haha!


Ez ősi thai horror olyan kis egyszerű, hogy az már meglepő. Csak a kuriózumok kedvelőinek ajánlható, nekik viszont tiszta szívvel. Egyébként a filmben szereplő fáklyával rohangáló falusiak semmiben sem különböznek a nyugati boszorkányüldözőktől, így a mozi koránál és létezésénél fogva is érdekes lehet. Úgy tűnik, egy svéd VHS kópia maradt fenn, legalábbis az eredeti „beégetett” felirat tanúsága szerint. Ismeretlen személy azonban készített hozzá egy opcionális angol szövegsávot is, thanks for the hard work*!


Nem hinném, hogy valaha lesz pengeéles dévédé ez ügyben, igaz, talán nem éri ezzel akkora veszteség a világ filmes kulturális örökségét. Ha már ennyire személyesre vettem a hangot, bevallom, a modernkori thai horrorok sem "jönnek be", pár „sikerfilmmel” pedig próbálkoztam. Nekem úgy tűnik, az újabb, aktuális ázsiai viszonylatban a koreai alkotások képviselnek olyan nívót, ami mondjuk elvárható volna. Ha a karmám engedi, a Steppenwolfon is kitérek a régi koreai fosszíliák után néhány modernebb, értékes darabra, addig is Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!

Artwörk:










ˇˇˇˇ


ˇˇˇˇ

Nincsenek megjegyzések: