2010. június 24., csütörtök

LOVE TO KILL

Billy Chung, 1993 Hong Kong



A hongkongi cinemesterek erőszak-illúziója, ábrándozása a „rossz” és a „jó” erősen sarkított mibenlétéről talán a kis kínai ördög 1993. évében érte el csúcspontját. Hetenként új és újabb, bestiálistól az ízléstelenig kifejezésekkel jellemezhető filmek debütáltak III. kategóriában a mozikban, szóamiszó - eltérő kvalitással, különböző minőségben. Megjegyzem, nagy sikerrel, a recept bevált… Lám, 15-20 év távlatából a jelentősen megváltozott körülmények következtében a rajongói oldal újra felfedezi az érát és véres-szexes produktumait. A dvd-korszak és az internet információs forradalma jó áron elérhetővé tesz korábban beszerezhetetlen, csak olvasmányélményeinkben szereplő műveket. Ilyen többek (RED TO KILL, RUN AND KILL) közt a LOVE TO KILL, az őrült Anthony Wong;-(al a fedélzeten.



Már az első pillanatban levehető, hogy itt az üzletembernek álcázott Wong nem először és nem utoljára az „állat” karikatúráját alakítja, mentségére legyen mondva, kib@#%ttul hitelesen. És újfent azt kell, hogy mondjam: „az a fej, az a nézés.” Gyermekes családfőként terrorizálja asszonyát, brutalitása abszolút végletes, nehéz lenne szavakkal leírni micsoda egy mocskos pszihóval van dolgunk. Egy viharban (mint mindig) történt tortúra alatt az asszony kirohan a házból az utcára, dézsából ömlő esőben, de ott is folytatódik az ütleg.



Vajon ki autózik éppen a családon belüli erőszak irányába? A jó öreg (valójában itt még fiatal) Danny Lee inspektor úr. Szó szót követ, a kegyetlen galádot beviszik, ám a megfélemlített ara nem vall terhelőt rá, így elengedik. Hiba! A mindig jószívű Danny magához veszi a drill-írozott családot, nőt, gyerkőcöt. A joviális zsaru kissé dilis barátnője (a lakás tulajdonosa) hazaértekor lezajló kabaré jó példa arra, hogy megfelelően alkalmazott, humorizált szellemesség nincs „antagonisztikus ellentétben” a zord horror/thrillerek ál-félelmetes világával! (Értsd, ami tényleg kemény: LOST SOULS.)

A magára maradt szadista Wong álmodozik a régi dolgokról, újabb flashback bepillantások asszonyelleni rémtetteibe. Nem bír nyugodni a szemét, megtalálja és elrabolja a felesége kórházban lévő idős anyukáját…


Meine Damen und Herren, das müssen Sie sehen, nagyszerű zsánerdarab, a Kirk Wong Ügyosztályban nem kellett csalódnunk!



-------


-------

Nincsenek megjegyzések: