2008. szeptember 17., szerda

SHOCKING ASIA

R.: Rolf Olsen 1974, NSZK/Hong Kong

Címében rejlik a film milyensége, tehát ezzel akarják sokkolni magukat a nézők? És ez jó nekik? Mondo-film hagyományokat követő orientalista témájú dokumentumfilm a szenzációhajhász SHOCKING ASIA (aka: ASIA PERVERSA) sorozat mely durván 20 év alatt realizálódott 3 rész személyében. A ’74-es keltezésű első részben nyugatnémetek és hong-kongiak összefogtak, hogy keményen letaglózzák a világot szuper kis mozijukkal.


Közismert, hogy a maga nemében nagyon is szórakoztató mondo stílus olasz találmány a hatvanas évek legelejéről. A világ különböző egzotikus tájain készült, főként az extremitásokra koncentráló, időnként horrorba hajló dokumentumfilm, igyekezvén bekukkantani minden lyukba ahova csak lehet. Azonban maga az irányzat általánosságban véve sajnos az erőszak és a halál ábrázolásának irányába mozdult el, ez inkább a shockumentary névvel illethető, nem nehéz kitalálni, miről is van szó: TRACES/FACES OF DEATH/GORE és társacég. Ezt a vulgáris és gátlástalanul öncélú vonalat hagyjuk is, nézzük inkább a klasszikusokat, például ezt az ázsiásat.

Lényegében itt is csúnyán össze van szedve egy csomó illetlen, obszcén és európaiból nézve abszurdum(nak tűnő) dolog keletről. Strange, absurd, disturbing: Far East Mondo. Ezek a filmesek titkokat keresnek és azokat akarják feltárni a kedves nézők előtt, kielégítve azok kíváncsiságát. A kelet varázsa nem újdonság, hisz évszázadok óta hujjogunk róla itt „nyugaton”, okkal. Valóban érdekesek a fejezetek, melyek persze nem függnek össze, hisz egy doku-ról van szó, a különböző, jellegében jobb-rosszabb csokorra való epizód, hogy jól besokkolódj tőle! A rituális ceremóniák, fakír-mazó ügyek, indiai mocsok, kígyó hegyek, egy-két szebb kép, a többi inkább negatív faszság, aaah bocsánat: érdekesség. Egyszer mindenképp érdemes azért megnézni, például azok a explicit pornográf szobrok régmúltból a templom falán tényleg döbbenetesek. A mondofilmek tengeréből kicsit kimagaslóbb ez a szösszenet, ajánlható.

Egy-két követő:

Nincsenek megjegyzések: