2009. december 27., vasárnap

ALL NIGHT LONG R, ALL NIGHT LONG O

Katsuya Matsumura, 2002, 2003 Japán


"All Night Long R"


"All Night Long O"


Matsumura igazgatta ALL NIGHT LONG széria idén a hatodik részhez érkezett. A Steppenwolfon már volt szó erről a brutális sorozatról, mely egy trilógiával 1992-ben vette kezdetét, a második rész (ALL NIGHT LONG 2 – ATROCITY) 1995-re datálódik, a harmadik (ALL NIGHT LONG 3 – THE FINAL CHAPTER) pedig 1996-ra. Hat év elteltével rendezőnk gondolta, ideje elővenni az ALL NIGHT LONG címet, az eredeti fejezetek viszonylagos sikerét ismét meglovagolva két újabb epizódot (ALL NIGHT LONG R ’2002, ALL NIGHT LONG O ’2003) készíteni. Nos, a filmek fájdalmas megtekintése után arra gondoltam, hogy ez hiba volt.


"All Night Long Collection"


"All Night Long"


All Night Long 2"


"All Night Long 3"


A bejegyzés témája e két „remekmű”, mely ellentétben az első (tartalmilag nem összefüggő) három rész spontán hatású, jól megrendezett, és mint a régi írásomban kifejtettem expresszív, horrorfilmes szempontból remek acsarkodásával, míg ez a kettő nem ér meg egy igazi cikket sem. Talán nem véletlen, hogy csak japánban angol (vagy bármilyen) felirat nélkül adták ki e korongokat, annyira egyszerű a sztori és kevés a párbeszéd, hogy a japán nyelv ismerete nélkül is remekül boldogultam. Inkább az örök „tekerjünk tovább” gondolat mániás ingere volt kissé zavaró nálam.

A 2009-es, hatodik részt nem ismerem, de szubjektív szempontokat figyelembe véve - már nem is vagyok annyira kíváncsi.


Az ALL NIGHT LONG 4 (R) fiatal férfi főhőse jellemzően szadista pszichopata, mint ahogy azt a sorozat hírnevéhez méltóan elvárhatjuk. Az internet segítségével (Reika’s Room, webcam stb) szed össze nőket, becserkészi és elrabolja őket… a többit tudjuk, nézzétek meg a dvd-k gusztustalan borítóit. Nincsenek izgalmas direktori bravúrok, csíra és fantáziátlan a történet, a vizualitás is kimerül a gore/shock szintjén, unalmas és szar, mint a japán splatter többsége. Nincs rögzülő zene, hangeffektus, felesleges és semmittelen percek csúszkálnak ügyefogyottan a véresőben, hogy költői legyek. Bár az is lehet, hogy nekem nincs érzékem az un. „nihilista” életérzéshez. Például a szintén japán NAKED BLOOD (1995) is elég népszerű a horroristák körében, nekem meg abszolút nem jön be.. Szóval csalódás, az eredeti részekhez mérten különösen.


Lássuk az ALL NIGHT LONG O-t, az ötödik darabot. Jól kezdődik, egy fiatal nő, a szétloccsant agyú öngyilkos hulláját látva szexuális izgalomba kerül-hevül, ezúttal fedezve fel torzult lelkivilága perverzitását. Rövid időn belül egy őt elrabló fickó személyében abnormális társra is talál, szadómazó területeken különösképpen, jól megvannak, nekem ez a lényeg!

Naggyon gyér! Ez a rész még álmosítóbb, felesleges volt megnézni. Gyászos.

E mozikat kerüljétek híveim! (Esetleg csak japánul tanulóknak, gyakorlásként: vér, vér, vér … :-)


"All Night Long 6"


-------

Nincsenek megjegyzések: