2010. december 8., szerda

THE SUICIDE MANUAL

Fukutani Osamu, 2003 Japán


„ A film célja, hogy az öngyilkosság ellen agitálja az embereket.”
„A szándék nem az volt, hogy öngyilkosság elkövetésére buzdítson.”

 ^^^^

Rendőrségi helyszínelés, középkorú férfi által, gáz módszerével elkövetett öngyilkosságnál. A fiatal nyomozó fekete DVD tokot talál, benne ugyancsak fekete koronggal. (…Főcím…, és hiper eltalált monoton, fülbemászó, ám vészesen delejes hatású szintetizátorzene.) A diszken, mint kiderül egy nagyon kényes ügyet boncolgató tartalom fenyeget, az emberi, fizikális öngyilkosság elkövetési módjainak alfája és ómegája. Az öngyilok útmutató, avagy kézikönyv, mit és hogyan. (Szerk.: …Na szép, nem csodálom, hogy ez a film az interneten sincs túlpublikálva – talán kifejezetten bizalomra nem gerjesztő, kényelmetlen témája miatt? Pedig, ha elhisszük amit az elején dőlt betűvel fontosnak tartva kiemelnek, élvezhető modern horrort kapunk, mely adott irányvonalhoz tartozó, tipikus „kapokegyvideókazit/telefonhívást/satöbbit, lassanmindenkielpusztul” urbánus mondakörű J-horror.)

 
 

Yuu és Rie a kiskaliberű AX-tv-csatornánál dolgoznak, a fiú eccercsak elhatározza, hogy dokumentumfilmet készít az öngyilkosság jelenségéről. Kezdi beásni magát a fent említett dvd útmutatásaiba, majd rajta is kezdenek a depresszió és létfájdalom jelei mutatkozni, igaz, az elején sem volt egy Beach Boys stilusú figura.. Az útmutató szerzője titokzatos nő, bizonyos Rickie, ki szabadságról beszél és a jogról a halálhoz. „Ő egy nagy asszony” vallja tébolyult követője. Abszolájte baljóslatú zongorafutamok aláfestésével ismerkedhetünk meg a különböző metódusok „know-how” –jával: 1./ Akasztás – legkönnyebb és legbiztosabb formája a halálnak 2./ Tabletták és méreg 3./ Vonateléugrás – legbrutálisabb 4./ Tetőről ugrás – tanács: minimum 7-8 emelet, vagyis kábé 20 méter.
 

Yuu és Rie oknyomozásuk során belefutnak az elég szájbarágós, de jól hangzó elméletbe, mely szerint az öngyilkosok lelke nem tud szabadulni e földi szférából és megszáll mit sem sejtő embereket, kik szintén öngyilkosságot követnek el. Pokoli helyzet áll elő… És folytatódik Rickie asszony demonstrációja: 5./ Öngyilkos gépezet – az ősi buddhista Indiában bizonyos intő írások jártak kézen, rekonstruálták a leírásokban szereplő gépeket (Szerk.: hát ez totál súlyos, fejlevágó késes mittudoménmi, meg beülős kardos-beszúrós kisautó-szerű masina!) 6./ Erdők - erdőben veszejteni magad, tutkó. Yuu csatlakozik Rickie-hívőkből álló, szelf-destrukcióra elszánt tagok kis csapatához, a szereplők patetikusan életuntak, bár ezt comic-jellegnek is felfoghatjuk. (Előredöntött, mozdulatlan szomorú fej, egyébként nagyon jó a színészi játék.) A riportert mind jobban hatalmába keríti a szuicid-mánia, nemigen látja okát élni…


Valóban létezik egy 200 oldalas, "öngyilkossági útmutató" kézikönyv (1993), melyből japánban 1.200.000 darabot adtak el. A (szám)adat a borzasztó téma iránti beteges érdeklődést reprezentálja. Nagyjából ehhez a könyvhöz köthetők a THE SUICIDE MANUAL 1-2 mozik, meg van a SUICIDE CIRCLE, amit én ismerek, és ennyi elég is. Ha túldimenzionálás mentesen stabilak és reálisak vagyunk, úgy gondolom, remek horrorfilmmel van dolgunk, amely morbid negativitással, de igényes tálalásban emelkedik ki a modern japán, zömében sz@rt sem érő mozis dömpingből.


Nincsenek megjegyzések: