2011. január 29., szombat

THE BEDEVILLED (revisited)

Wei Lo, 1975 Hong Kong


Az utóbbi Legendary Collection – Fortune Star - Golden Harvest DVD megjelenések igazi örömet okozhatnak, ha ilyen hangulatos horror-fosszíliára találunk, mint a blogon már korábban említés szinten előhozott ->THE BEDEVILLED<-. (Nem is beszélve a Harvest-féle kung fu klasszikusokról, mint pl: THE TOURNAMENT (1974), vagy THE HIMALAYAN (1976) című eposz.) A Steppenwolfon tavaly nyár végén a VCD-ről mentett képekben (angol felirat zéró), most már a zamatos minőségű DVD-ről jöttek a felhasznált shot-ok. Többször eltapsoltam magam a tévé előtt ülve, egy jó képi beállítás, vagy egy markáns szín-forma bravúr láttán. A THE QUEEN BEE-hez hasonlóan, a korabeli európai (elsősorban olasz-spanyol) mozikkal minden szempontból testvériségben, és hasonló minőségben rajtoló film oldschoolhongkongőrülteknek kötelező!


A cég nem hazudtolta meg önmagát, a kezdő feliratok és félelmetes koponyák bemutatása alá, részben a PINK FLOYD 1970-71-es ECHOES dalából merítettek sipítozás terén erőt, mindezt az azonnal felismerhető nyúlást keverve saját hangötletekkel.  A gyermekded megoldás természetesen a borzongató légkör megteremtését hivatott atmoszferizálni. Sikerült, korához mérten igazi értékké vált a mozi, olyan, mint a kvalitásos óbor, vagy egy kellemes barokk fotel, hogy kissé túlzó analógiákkal éljek.

 

Kb. 1910.-ben járhatunk Kínában, bunkóskodó gazdaggyerek a kocsmába megy sleppjével. Pozíciójából adódóan „neki mindent szabad”, kikezd és erőszakoskodik a vendéglátó egység, idősebb tulaj asszony fiának feleségével. Megérkezik az időközben értesített, feldúlt férj, kalamajka, holtan találják a hátsó szobában taperoló kis gizdát… az áldozat hölgyike meg sehol. Az alaphelyzetben a fiatal férjet vádolják gyilkossággal be. A lóvés kóceráj, aljas módszerek mesterei az alapvetően tisztességes bírót is korrupcióra kapacitálják, kamu tanúvallomás alapján a srácot ártatlanul lefejezik. Csalárd szövevények sora, majd felesége (őt, az egy külföldi szerepet vállaló japán sztár, szex-szimbólum féleség Reiko Ike alakítja) pedig felköti magát.


A tisztességtelen – ám lényegében szimpatikus figura – magisztrátus, hiába menekül halálos bűne helyszínéről, a holtak utolérik, őrületbe kergetik, a kísértetjárta, rémálomszerű erkölcsi "számvetés " kellemetlenebb nem is lehetne…! Így jár aki... tanulság levonva:D  


A megszokott szépséges asztali petróleum lámpák:   


És néhány képeslap, illetve gigantposzter:


ˇ^ˇ

Nincsenek megjegyzések: