2012. január 12., csütörtök

THE GHOSTS OF YOTSUYA

Masaki Mori's Tokaido Yotsuya Kaidan, 1956 Japán

ˇˇˇˇ

Az 1925-ben Tsuruya Nanboku író által kiötlött „Yotsuya kísérteteinek története” talán a legalapvetőbb japán kaidan sztori a sok közül. A népszerű darab kabuki színházi múltja több tucat (!) feldolgozást – beleértve a némafilmes hőskort is - eredményezett, melyek közül az ismertebb a Nobuo Nakagawa rendezte GHOST STORY OF YOTSUYA (Tokaido Yotsuya Kaidan ’1959), megjegyzem, néha keverik a kettőt, bár ez utóbbi már színes kivitelben készült. A yotsuya-filmekben gyakorlatilag a történet alapjai megegyeznek, a most tárgyalt fekete-fehér 1956-os verzió főhőse A FARKAS ÉS A KÖLYKE (avagy „A Shógun orrgyilkosa”) szériából ismert Tomisaburo Wakayama (1929-1992), kinek ez egyik legkorábbi művészi alakítása. Színészi játéka a szerepnek megfelelően zord és kimért, hasonlóan az előbb említett LONE WOLF legendás Itto Ogami komor figurájához.


Iemon Tamiya (Wakayama) szegény családból származó, de annál büszkébb, hirtelen haragú szamuráj. Édesanyja, a szemmel láthatóan gonosz Maki mesterkedve házasságot ígér a tehetős és széplány Ume Ito-nak, eltitkolván, hogy fia már előtte „rápillantott” Iwa-ra, aki a jelenlegi törvényes, bár valamiért nem kifejezetten publikált, beteges állapotú felesége. Továbbá van egy csecsemőkorú gyermekük. Az újabb házasságtól Iemon hivatalosan is visszalép, a családi botrány leírhatatlan. Arról a flash-backről nem is beszélve, mely feltárja, hogy 3 éve a jelenlegi feleség, Iwa apját Iemon indulatból lekaszabolta. (Mert az sértő stílusban utasította el a számára rangon aluli házassági kérést, lánya vonatkozásában.) A notórius Maki kitart a társadalmi felemelkedést ígérő asszonyváltás rögeszméje mellett, Iwa megölését sem kizárva. Gyilkosság és árulás.


A láb alól – méreggel és szamuráj kardal – eltett szereplők (asszony, szolga, stb.) visszatérnek a patak (hullám-) sírjából, majd több, felettébb zavaró kísértetjárás következik. Az első órában kibontakozott kamaradrámát horror váltja fel, a legváratlanabb pillanatban félelmetes halottak toppannak be, lidércnyomást és túlvilági bosszút gyakorolva az önző és ostoba szamurájon. Őszintén szólva, igazán érdekes, és mondhatni „meditatív” élmény egy ötvenes évekbeli kaidan-mozi megtekintése! Meglepően kidolgozott karakterszerepek, velős párbeszédekben lassan dörmögik el, miről is van szó. A kísértetes témájú un. J-horrorok, és maga a mozis fantasztikum ősrégi eredetét kutatóinak egyaránt ajánlott ez a remek film. Egy ritka görög kiadású, nem túlpolírozott, de kellemesen kontrasztos képű, angol felirattal ellátott dévédé létezik, csendben lapulva a közismertebb japán kaidanok fenyegető árnyékában.
 
 ˇˇˇˇ

ˇˇˇˇ

Nincsenek megjegyzések: