2012. április 13., péntek

THE NEW MOON

Yao Feng-Pan, 1976 Tajvan


~~~

Egy igazi old-school logó...

Úgy látszik, az ember mindig talál a tarsolyában valami őskori tajvani filmet! Na persze attól függ, ki mit gyűjtöget, valakinek például konkréten pénzzel van tele a tarsolya, haha. Nekem még ennyi év szakértői kutatás után is meglepő, hogy mennyire elsődleges témája volt a klasszikus értelmében vett „fantasztikum”, a korai ázsiai filmgyártásnak. Hong Kong, Tajvan, Délkelet-Ázsia, Japán egykori moziműsorán fogadjunk, hogy legalább harmadrészben fantáziafilmek szerepeltek! Megjegyzem, ez egy érdekes gyűjtői terület lehet a mai „valóságot” meglehetősen kritikus szemmel lesajnáló, magamfajta joviális mizantrópnak.


Az összesen 32 db filmet rendezett Yao Feng-Pan direktor mozija, a THE NEW MOON egy nagyon szép, kosztümös környezetben játszódó kísértet-történet, az ismert pozitív erkölcsi tanulsággal felvértezve, mi szerint nem érdemes bűnben élni, bűnt elkövetni. Ez esetben nyilván nem a Scotland Yard fog intézkedni, inkább a „túlsó” hatalmak és erők kényszerítik a tévelygő karmát, illetve szolgáltatnak túlvilági igazságot. A veleszületett emberi érzelmek, továbbá a gyarló érdekek is mind-mind gátolhatják a szellemi (~egzisztenciális) kiteljesedést, ahelyett, hogy azt szolgálnák.


Belátom, elég ambiciózus hozzáállás kell ahhoz, hogy ezt a kétes képminőségű VCD-t valaki ép elmével végignézze, de nekem személy szerint jól esett, az angol felirat szerencsére kiválóan olvasható. Maga a mozi nem veszi fel minőségében a versenyt - főként "rém" egyszerű sztorija végett - a legjobb korabeli hongkongi produkciókkal, de a középmezőny felső határába pozicionálható, így reméljük, egyszer megér egy korrekt dévédé kiadást is. Így legyen (…), bár most úgy tűnik, ez itt az első értekezés eme alapmű vonatkozásában az interneten, úgyhogy valószínűleg a „speciál edition” dupla dévédére még egy kicsit várni kell :)

~*~

Ez lenne a kísértet "arca"...

~*~

Nincsenek megjegyzések: