2013. június 26., szerda

THE DEVIL STRIKES

Lam Yee Hung, 1977 Hong Kong


~~~


Az „Ördög lesújt” egy újabb obskúrus horror érdekesség, mondhatnók abszolút ritkaság, ami még az IMDB-n sincs fenn, sőt a HKMDB-n és a HK Cinemagic-on is kung fu/martial arts-nak van titulálva, ami talán annyit jelez, hogy az említett szájtok szerkesztői sem láthatták, mivel egy vérbeli független HK gong tau moziról van szó. A rendező pedig nem más, mint a remek SEEDING OF A GHOST forgatókönyv írója, melyről a Delirián itt, nálam pedig itt olvashattok. A Steppenwolf blog immáron, a „rá jellemző” úttörő szellemben először tesz az interneten említést erről a méltatlanul elfelejtett alkotásról.




Filmstúdió. A fiatal producer elégedett az új horror jelenettel, amiben egy levágott kéz tör be a gépkocsi ablakán, fojtogatva a volán mögött ülő női sofőrt. Csodás effektek! A munka után barátnőjével kirándulni mennek a természetbe, de a lány – Sao Chen – édesanyja temetését hallucinálja, továbbá a „hang” kommentálja a Thaiföldön tartózkodó anya fájdalmas halálát. Sao Chen nővérétől kapott levele is megerősíti a rossz hírt, továbbá a Saigonból elmenekült családtagok közül a 10 éve nem látott – gyanús múlttal rendelkező - nagynéni, fekete-mágikus praktikákba kezd aljas céljai érdekében…




Ez a sötéten fortyogó hong-kongi gong tau korai példánya olyan mozik előfutára, mint a kiváló RED SPELL SPELLS RED (1983), vagy a CENTIPEDE HORROR (1982). Minőségében jól teljesít, előre vetítve azt a naiv víziómat, hogy egyszer a távoli jövőben majd összeszedik a pincében porosodó szalagokat, és restaurálva kiadják dévédén, példát mutatva az ötlettelen modern horrorfilmes produkcióknak, mit is jelent az, amikor a rémfilmeket még „nem gyermekeknek készítették”! Újabb gyűjtői darab került felszínre, hogy majd újabb 35 évre elfelejtsék. 














~~~

Nincsenek megjegyzések: