2008. október 17., péntek

PHILOSOPHY OF A KNIFE

R.: Andrey Iskanov, 2008 Orosz/Amerikai

~~~~~
E film történeti alapjai, a II. világháborús bűncselekmények, Ázsia (Japán, Kína, Oroszország) történelmének szomorú sötét foltjai, összességében megegyeznek a MEN BEHIND THE SUN-éval, melyről itt a blogon az időrendben első cikkben olvashatsz, ezért itt nem részletezném, inkább az alkotás „lelkületéről” pár gondolatot. Ez a monumentális mozi olyan, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 250 perc halálszag a köbön.
A nyitójelenet egyben reprezentálja a filmeposz rendkívül barátságtalan és zord jellegét. Tél van és kivégzés, kegyetlen időjárás, kegyetlen történelem. A profi fotózás alá jellegében hasonló zajkollázsokat akartak tenni, véleményem szerint ez sikerült is. Modern filmről van szó, színvonalas zenéjét méltatni kell, csaknem egy szinten muzsikálnak a műfaj legjobbjaival: Skinny Puppy, Coil, Test Department, Mark Stewart, Deutsch Nepal, Nurse With Wound.

A Philosophy experimentális módon tálalt fekete-fehér képi világa jól passzol a lényegi tartalomhoz, ami stílusában doku-dráma-horror a pokol legmélyéről. A dokumentumfilmes igény több mindenben megmutatkozik, a f-fehér kép a 40-es éveket hívja életre, a korabeli kockák (Lenin beszél) szintén. Nem is szólva az idős orosz szemtanúról, aki mesél az eseményekről, plusz van (ezúttal nem mély hangú) narrátor is. A komoly megközelítés mellett jelentkezik egy meglehetősen (már öncélú) brutális grafikus horror (fejnyúzás), esküszöm az aprólékos Lucio Fulci kolléga úr is beugrott, teljesen más világ de nála is sokszor sok és felesleges a gore. Mondjuk ki: hihetetlen durva a kép, minden jóérzésű ember kerülje, annyira negatív és agresszív, hogy az már több a soknál. Ha valaki el akar merülni egy abszolút sátáni-nekró vízióba, csak az tegye be a korongot lejátszójába. Ezt a rémálmot mindenki más kerülje!
~~~~~

Nincsenek megjegyzések: