2008. november 1., szombat

THE QUEEN OF BLACK MAGIC

Liliek Sudjio, 1979 Indonézia


Furcsa kis filmre számítottam a THE QUEEN OF BLACK MAGIC-el kapcsolatban, sejtésem csúnyán beigazolódott. Az a szó, hogy „furcsa” csak nagyjából fedi a valóságot, inkább a sajátos jelző a találóbb. Gondolhatjuk, hogy az alkotók részéről nem szándékos mindez, a tenni akarás, a hozzáállás innovatív jellege itt is beficcen, akár csak a MYSTICS IN BALI-nál. Csak épp a racionalitás hiányzik csaknem 100%-ban. Ez nem is baj, ahogy egy magyar író megjegyezte a „Magyar atom” című klasszikusában: „fő az, hogy akar a fiú!”


Jobban tetszett a MYSTICS, viszont ez a film is kimondottan szórakoztató tud lenni, lényeg pedig az, hogy pihent és befogadó elmével kell hozzá (neki)állni. Különben nem a horrorfilmek legelemibb gyöngyszeme ez, az igaz, de megvannak a maga kellemes momentumai, számomra természetesen 100x érdekesebb a SIKOLY-nál. Hát nem gyönyörű ez az arc itt alul ?? ;-)

A pazar és gazdag esküvő indonéz rítusban fogant, csak a csinos menyasszony ne képzelegne zombikról, kígyókról és más félelmetes dolgokról! Végül is a fekete mágia jelenléte tönkreteszi a lagzit, a gonosz lélek nyugatról támad. Suzzannára gyanakszik a vőlegény, volt vele egy kalandja, a rizsföld közepén, a vadászlesen vette el a szüzességét, fűt-fát ígérve, (a koitusz leendő sikerességét megtámogatva), és persze nem őt választotta asszonyául, a csóró leányt egy igencsak tehetős felmenőkkel rendelkező jóvágású bajuszkirály?
Suzzanna a színésznő, az indonéz horrorfilmek örök királynője egyik (a nagyvilágban) ismertebb szerepében csillogtatja tehetségét. Az első movie-t még gyermekként abszolválta, életében 42 filmben játszott, 1972-ben Dél-Koreában ázsia legnépszerűbb színésznőjének választották. 66 éves korában 2008 október hó 15-én távozott az élők sorából, nyugodjék békében! Számtalan izgalmasnak ígérkező film várja DVD-n a világpremiert Zsuzsival a főszerepben: a délkelet-ázsiai országban kismillió olcsó horror/sci-fi?/trash/exploitation mozi készült, felvéve HK-i produkciókkal a versenyt a ’60-as,’70-es, ’80-as évekbeli jakartai (a főváros most kb. 9 millió lakosú) mozipénztáraknál. (Meg az őserdőben felhúzott vidéki sátor-cinemákban.) Indonézia jelenleg a világ negyedik legnépesebb országa…


Mivel Zsuzskát vádolják a boszorkánysággal, elhurcolják, házát anyjával (túléli) együtt felgyújtják. Őt magát levetik egy szikláról, a dombtetőről, mit ad Isten (?), a fekete mágus kapja el, aki minden gátlás nélkül a szemet-szemért elvet vallja: bosszú, elégtétel, vér, halál, gyűlölet. Kedves és humánus ötletei kivitelezésében annyit még vállal, hogy Zsu-t átképzi a Fekete Mágia Királynőjévé…
A ceremónia szalagra vétele ….hmm, de érdekfeszítő, maga az egész film egy egzotikus furcsaság. Nagyon jó a felújított kép minősége, színei, hangulata vetekszik önmagával. Nem tud több lenni, mint ami, ez mégis bőven elegendő. A töményen áramló amerikai számítógép grafikától megcsömörlött filmkedvelő személyeknek, kifejezetten ajánlott ez a low-budget falusi szupernaturál bambusz-horror.


Meglepően jók a „szakkörös” speciál-effektek: darázsvarázslat, saját fejét letépő (bajuszos, bocs itt mindenki ezt a szőrzetet viseli!) vőlegény? Juj, ez komoly. Fantasy film-rajongók, figyelmeztető: kelet mindent tud… és semmit nem felejtett, a képzeletnek nincs határa!


Nincsenek megjegyzések: