2009. július 9., csütörtök

THE GHOST LOVERS

San Seun-Yuk, 1974 Hong Kong


Ha legutóbb volt egy GHOST ’1974-es évjárattal, akkor legyen má’ mégegy ugyanabból az istállóból, a steppenwolfon már-már prioritást élvező Shaw Brothers-től. Itt a THE GHOST LOVERS, ami bizony nem a GHOST EYES, és a „ghósztikusságot” leszámítva viszonylag kevés közös vonása van az egyező időben, egyező helyen, csak más-más színű dzsekiben megalkotott filmeknek.


A történet lényege: Sung-Lien Hua (Li Ching) eltökélt szándéka, hogy feleségül megy Han Shih-lung (Wei Lin-tu) –hoz élve vagy halva. Jólszituáltak, tegyük hozzá. A két szép fiatal szándékát csak a gonosz halál keresztezheti, és lám: pont ez a témája ennek a romantikus filmnek, mely misztikájában, vagy stílusában akár horrornak is tekinthető. Megfogalmazásában azonban a koreai rendező nem akart Kuei Chih Hung, vagy Ho Meng Hua babérjaira törni, lehet, hogy nem is ez volt az elvárás, vagy a tehetség hiányzott, ki tudja?

Ettől függetlenül a THE GHOST LOVERS nem egy rossz film, de nem az alapokat képezi (mint Ho Meng Hua, vagy Kuei Chih tételei) az is biztos. A kosztümös megoldás SB módra fantasztikus módon eredeti, már ez magasabbra helyezi a világátlagnál. A sztoriban a lány meghal, és a szintén kísértet nevelőnőjével együtt aktivizálják magukat az élők világában, különös tekintettel az őrült szerelem vezérelte, notóriusan áhított házasság (Han-al) elérése miatt. Jelenlétük az élők világában finoman tálalt, lájtos és visszafogott, ez nem a kíméletlen BEWITCHED!

Tisztelettel ajánlom ezt a stílusos darabot mindenekelőtt a SB wuxiák rettenthetetlen rajongóinak, és mindazoknak akik értékelik az intelligens kamara darabokat, mindenféle exploitation-túlzás nélkül.

Szép és jó.





VCD bori:


Kazi bori:



Nincsenek megjegyzések: