2010. augusztus 2., hétfő

THE OILY MANIAC

Ho Meng Hua, 1976 Hong Kong

„Egy Nanyangi mese átirata ez a történet, tanulságot hordoz, az igazság győzelméről. A filmet jórészt Malajziában forgatták és a Kókuszolaj Kertben kezdődik”

Uncle Ah Ba véletlen gyilkossági ügybe keveredik. Kivégzése előtt fél órával felfedi titkát a fiatal Sheng Yung (Danny Lee) előtt, lánya látens, sánta udvarlójának. A titok, ami gyakorlatilag egy hátán lévő tetoválással egyenlő. Persze nem akármilyennel, hanem egy maláj nyelven írt mágikus instrukciót és ábrákat tartalmazóval. Elmondja, hogy a fiú apja ördögűző sámán volt, 20 esztendővel ezelőtt gyógyíthatatlan betegsége miatt az Uncléra hagyományozta varázslatát. Kopizza le a fiú magának, az öreg azonban nyomatékosan kéri, hogy csakis jó ügy érdekében használja a benne rejlő erőt.

A sajnálatos kivégzés miatt, a mankóval járó, egyébként csuda sármos Mr. Sheng késik a kishivatalnoki munkahelyéről, ahol bizony b@*tatják, mint általában az alkalmazottakat. Meglehetősen elkeseredett hangulatban (még egy borosüvegre is ráhuzint!) kezdi el a hirtelen szeme elé került, papírra másolt, az imént említett tetkó utasításait követni: 1.) áss egy gödröt a szobád közepén 2.) imádkozva merülj bele a feltörő olajos lébe 3.) változz át világító szemű és szívű olajszörnyé. Súlyos!

Átváltozását követően elsőként titkos szerelmét menti meg, az őt éppen megerőszakolni szándékozó ellenségektől, olajfoltként kúszik be a küszöb alatt, manifesztálódott, „csak” normál ember nagyságú, bár elég Godzilla-szerű alakként például a tetőn is sebesen tud szaladni. Kb. farkasember módjára változik vissza frusztrált sráccá, majd különösen felzaklatja a hír, hogy a megmentett hölgyike már másnak ígérte szívét. (Többek között) a nőkkel kapcsolatos csalódottsága miatt, már nincs mit tennie: irány a legközelebbi benzinkút, olajat a következő metamorfózisra!

Családi nevén: Igazságos És Legyőzhetetlen „Még A Gravitációra Is Fittyet Hányó” Oily Mániák - iszonyú félelmetes ordításokkal kikövezett - bosszúhadjárata ugyancsak mosolyra húzza az ember száját. A Shaw Brothers fantazi szortimentjéből olyan címek, mint a THE BATTLE WIZARD, THE SUPER INFRAMAN, THE MIGHTY PEKING MAN számomra hasonlóan csillogó ékkövek. Ez valójában egy igazi dél-kelet ázsiai gong tau népmesén alapuló kreatúra-trash, mely lényege, hogy kizárólag pihent agyféltekékkel érdemes vele próbálkozni. Ajánlanám, én kedvelem, de csak fanatikusoknak.

~~~~~

Képeslap sorozat:

~~~~~

Monster In Action sorozat:

~~~~~

Kebelbarát sorozat:

~~~~~


Nincsenek megjegyzések: