2010. október 14., csütörtök

LEECH WIZARD

„Dunkun Lintah”, r.: Ackyl Anwary, 1981 Indonézia


Násznép vonul, a gonosz fekete mágus „rejtett kamerával” figyeli őket és a jellemző sátáni kacajjal erősített - távolról vezényelt rontás keretein belül - férgeket zúdít az ifjú párra és zenebona-kíséretére. Ritmizál a dobolás, dzsungel, csontok, tűz, echte Indonézia, valami nagyon távoli Ázsia. Igaz, a gong tau sallang elcsépelt, de a támadó izmos piócák valódiak, és iszonyú gusztustalanok… orron, szájon, bőrön át zúznak befelé, tönkretéve a ceremóniát. Pffhheejj! 


Hany és Nurdin fiatal szerelmesek, régóta járnak, de Rustam, Hany (a lány) apukája nem egyezik bele a házasságkötésbe. Rustam lánya kezét üzlettársának Hendra-nak szánja, a háttérben a rengeteg adósság áll, amivel Hendra apjának tartozik. Hendra mindenféle csellel próbál Hany kegyeibe férkőzni, de csak elutasítást kap, mígnem a hipnózis eszközét is beveti a megátalkodott csábító. Hiába, a lány szereti a jóravaló Nurdint, és anyai áldással kedveséhez megy feleségül.


Hendra nem viseli az arcrahullást, kétségbeesett dühében a romlott lelkű „Pióca Varázslóhoz” fordul, akit a film elején már egy nagy lábszárcsonttal a kezében megismerhettünk. Nyilván az erdő mélyén lakik (mindig sötétben), tart Hendrának egy olyan démoni bemutatót, amitől hanyatt vágjuk magunkat. Levitációja, tűzfújása inkább egy napalmbomba erejére hasonlít, mintsem a Kiss vagy az Immortal zenekarok szerény színpadi showjára. Csóró kis birkáját másodpercek alatt elsorvasztja, és egy dunsztos üvegben is tart valami palackba zárt manófélét.


Nurdin a boldog férj nem sokáig örülhet mézeshetének, az irányított piócák nagy igyekezettel bebújnak testébe, áhá, David Cronenberg: SHIVERS ?! Hát ez tök ugyanaz lett, kezdeti vérköpéssel, bőr alatti mozgolódással, és szájon átadott animális epidémiával. A rossz bőrben lévő Nurdin a fekete mánia, ja bocs mágia áldozata lett, a körzeti orvos, hagyományos medicinával nem tud rajta segíteni. Irány a sámán, vagy a helyi szent ember, Ibrahim, kinek segítségével lehet a kis falucska csaknem teljes lakosságát érintő, felbőszült zombi-invázióvá (!) eszkalálódott járványügyi esetet megoldani.


Bumm, ez telitalálat, újabb őrült bambusz-horror, nagyon ügyes trükkökkel, nem elaprózva a lényegi dolgokat. Kemény és brutális, és furcsa, de még egy kis burleszk-humor is belefért. Kiváló darab, keressük az indonéz videócédéket a VICO ajánlatában!

~~~ Jóccakát! ~~~

2 megjegyzés:

© Deliria írta...

Talán itt az ideje megemlíteni a kedves olvasóknak, hogy a VICO indonéz/maláj horrorfim-csomagja (több, mint 80 cím)ma már kizárólag abban a dunántúli videótékában kölcsönözhető, amihez egyedül Steppenwolfnak van kulcsa.

© Pusztai Farkas írta...

Ez igaz.