2010. október 27., szerda

BAYI AJAIB

Tindra Rengat, 1982 Indonézia

 ~~~


A kis indonéz falu polgármesteri posztjáért küzd Kosim és Dorman a két tehetős fiatalember. Lassan eljön a választás napja, igyekezni kell a hatalomért, a főnökösdi viszkető mámoráért. Kosim kincset talál a helyi patakban, ez jó ÓMEN lehet politikai győzelmére, Dorman ezt persze nem tűrheti, és mocskos trükkhöz folyamodik. Portugál őse Alberto Dominique tetemét – hátha segít az „öreg” - készül kiásni, akit egyébként 1736-ban fellógattak zsarnoki, gonosz tettei miatt. (A flashbackek emlékezetesek, van egy lovakkal történő négyfelé tépetés is, ez kissé ismerős Teruo Ishii INFERNO OF TORTURE filmjéből, mint „matazaki” kivégzés.)


Dorman elcsalja Kosim terhes feleségét (az erdő mélyén található) ősi síremlékhez, mely egy földalatti mauzóleum, ahová a szerencsétlen asszony beesik. Egy rozoga csontváz (Dominique) előbújik és meglapogatja a halálra rémült asszonyt, ami a születendő magzat megszállását/démonizálását jelenti. Még aznap este, megmagyarázhatatlan holdfogyatkozás közepette világra jön „valami”, gyorsan elharapja a bába torkát (!) és huss… Kosim hosszas keresés után rálel egy látszólag normális csecsemőre a dzsungel mélyén, aki nem más, mint Didi, az ő fiacskája.


Didi már olyan nyolcéves forma gyerkőcként tűnik fel legközelebb, sunyi pofával kísért (rém)tettei nem hagynak kétséget a felől, hogy a híres ÓMEN (1976) című, sátáni témájú mozi plágiuma ez. Nyilván nem remake-ről van szó, hiszen olyan echte indonéz minden, hogy az eleve kizárja a totális koppintás lehetőségét. Ezért meglehetősen jó kis horror a BAYI AJAIB („Csodálatos Gyermek”), az egzotikus köntös miatt nem kifejezetten zavaró, hogy a nagy előd ötletei sorra köszönnek vissza, főként a csúnya nézéssel kísért, távolról irányított galádságok, melyek az extrém gore szintjéig fajulnak. Nem is beszélve a fiú iszlám imától való idegbajos félelmétől, ami értelemszerűen az ÓMEN kereszténység-averzió analógiája.


Itt is van egy jóakaró balek, aki figyelmezteti az apát, fia rejtett obszessziójára, naná, hogy teátrális körülmények között pusztul el. Didi anyja második gyermekével terhes, ám előkerül egy kedves idős pap… Nem is mondom tovább, elég, ha megnézitek a mellékelt YouTube videót, vigyázat abszolút szpoileres, haha! Igazából tetszik nekem ez a film, tele őrült ötletekkel, amiket a nyugati „civilizált” mozikban alig találni, mindenképpen érdekes színfolt, még ázsiai léptékkel mércézve is.   


 ~~~

Indonéz videócédék az indonéz halpiacon...


Nincsenek megjegyzések: