2011. március 11., péntek

DELINQUENT GIRL BOSS

 DELINQUENT GIRL BOSS: BLOSSOMING NIGHT DREAMS
 / Zubekô banchô: yume wa yoru hiraku /
 
Kazuhiko Yamaguchi, 1970 Japán


Az Akagi javítóintézet falai közt vagyunk, egy hatalmas tömegverekedés közepette. 18-19 éves fiatalkorú (ott ez a kort még így hívták) női bűnözők cat-fightolnak, kik lopásért, csalásért, zsarolásért és testi sértésért ülnek/javulnak. Több széria is fémjelzi a kizárólag női (anti-) hősök generálta japán un.: pinky violence stílust, melyek közül a Sukeban (GIRL BOSS) két fejezete is előkerült a blogon, ezúttal a DELINQUENT GIRL BOSS négyrészes kaland első epizódja úszott a felszínre, mely címéből is látható, „bűnözői” köntösbe bújtatja notórius hangvételű feminista romantikáját. Szerencsére nem túl komolyan teszi, csak úgymond amolyan szórakoztató jelleggel, ezért ez a tulajdonképpen nevetséges koncepció bocsánatos „bűnné” válik. A többi hasonló, hetvenes évek első felében készült sorozat is, mint a STRAY CAT ROCK, a TERRYFYING GIRLS HIGH SCHOOL az eredeti OHYAKU: THE FEMALE DEMON egyenes águ „szellemi” örökösei.


Egy évvel később, a reform-suliból kiszabadult, (előtte természetesen: árva, intézetis,) csinoska Rika (RÉKA, a magyarnyelvrokonúristenit!!), vidáman kerékpározik immár a napsütötte civil életben. Reiko Oshida szexi színésznőcske első girlbossz szerepe, ki nem annyira sztárolt figura, mint Miki Sugimoto, vagy Reiko Ike, de legpofásabb a három közül, az biztos. Bepalizni ő sem hagyja magát, mivel státusza sem engedné, hisz saját bevallása szerint gyermekkora óta lop, továbbá az évek során női bűnözővé képezte magát. „I’am bad girl Rika from Yokohama!” Mindezt demonstrálván, az őt megkörnyékező négyfős piti csajbandát gyorsan szétcsapja.


A láthatóan frissen kikerült fiatal lány másnak is szemet szúr, pontosabban egy ráakaszkodó önjelölt managernek, ki beszervezi kolleginának egy éjszakai mulatóhelyre, zenés-táncos bárba. Családias légkörben dolgozó munkatársak és a főnökasszony is az Akagi-intézetből startoltak, némi kultúrált audiovizuális tartalmú műsor, az öreg pénzes fószerek lehúzása, és nyilvánvalóan prostitúció képezi a munkaköri leírás lényegét.. Mari (ő a keresett pénzből drogos húgát szponzorálja), és a többi barátnő fénytelen sorsa sem a drámára van kiélezve, pontosabban – szerencsére - mellőzvén a helyzet brutalitását, más a koncepció lényege.


Ezúttal kidolgozott sztoriról beszélhetünk, nem folyamatosan a vicckategóriás exploitation-sallangok, és a kissé lógicáló mellek csattognak. A szervezett alvilági erők – mr. Ohba: gazdag főgeci – színre lépése, csipetnyi humor és folyamatos fizikális küzdelem, ami szórakoztatóvá teszi ezt a meglepően profin fényképezett (a DVD képminőség is ötös!), kellemes nótákkal megtámogatott, még a gitáros-szomorkás betétek tekintetében is (kivételesen) élvezhető, egyik első pinky-violence filmet.

^^^^

Nincsenek megjegyzések: