2008. július 20., vasárnap

LOST SOULS

R.: T.F. Mous, 1980 Hong Kong

1980 okt. 24-én HK bejelenti az illegális bevándorlókat, kiket százával összezsúfoltak egy helyre. Várják, hogy sorsuk szerencsésebbre forduljon a jobb jövővel kecsegtető Hong Kongban. Ez a film azokról szól, akiknek nem sikerült, sőt mondjuk ki: kifejezetten balul sült el a beszökési kaland.

Ha a helyi rendőrség keríti kézre őket, még mindig jobban járnak mintha a gonosz emberkereskedő banda, de ez esetben a bűnözők csapnak le a fiatal kínaiakból álló szerencsevadászokra. Majd túszként fogva tartják a pórul jártakat, HK-i rokonokat-ismerősöket akarnak megzsarolni a mocskok, és a telefonszámok kellenek. A férfifoglyokat időnként a tengerbe fojtják, a nőket eladják prostituáltnak egy szimpatikus nagydarab fiatalembernek. Szóval szörnyű egy banda!

Nagyon kemény ez a film, galamblelkületű érdeklődők feltétlen kerüljék. A horrorfilm történetének egyik legdurvább darabja, objektív realizmus, vagy öncélú erőszakzuhatag? ez itt a kérdés. Rendező úr felismerhető stílusjegyei, mely későbbi filmjeiben (MEN BEHIND THE SUN I-IV) váltak szélesebb körökben ismerté: iszonyú intenzitás, drámai jelleg és túlzó brutalitás: ebben a korai rendezésében már-már elviselhetetlen és zavaró, annyira tömény. A kulcsszavakat kihagynám, de azt megjegyzem, hogy az emberi szubhumán alantasság itt nagyon markánsan fel van tárva .


A Smugglerek főnöke (Chan Shen), és az egyik lélektelen tekintetű gorillája (Wan Seung Lam) millió Shaw produkcióban szerepeltek, egyből beugrik fizimiskájuk. Több filmben közösen nyomulnak (MO-on: ÖT NINJA.., SHAOLIN 36…), harcművészetiek elsősorban. Ebben a filmben alakítják életük legunszimpatikusabb figuráit, mert ez egy már-már ártalmasan barátságtalan film.

Drámai jelenetei annyira élethűek és döbbenetesek, hogy szinte fáj: a fiatalember mint szájzáras véreb harapja el az erőszakoskodó főnök torkát, közben vagy öten ütlegelik… Na ilyen sincse’ mostanába’. Ötletesen van minden fotózva, üresjárat nulla. Sőt, néha gyomorforgatóan eszement a sebesség.

Végül is csellel megszöknek a fogvatartottak, van benne kemény bosszú, az izgalmas jelenetek csak úgy zúdulnak a nézőre. Spoiler: A csinoska hölgy önfeláldozása révén, csak egy férfi menekül meg, de amikor kijut a vágyott Diamond Hill-re, rájön, hogy ott sem kolbászból van a kerítés, sőt. Megrázó befejezése ennek a megrázó mozinak.

Nincsenek megjegyzések: